Oudere scholier eet minder fruit tijdens 10-uurtje

Hoe ouder kinderen zijn op de basisschool, hoe minder vaak ze groente en fruit meenemen voor het 10-uurtje. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research uitgevoerd onder ruim duizend ouders van kinderen op de basisschool.

Oudere+scholier+eet+minder+fruit+tijdens+10%2Duurtje
© DIRK HOL

Nederlandse kinderen eten onvoldoende groente en fruit. Eén van de manieren om de consumptie bij kinderen te verhogen, is om de beschikbaarheid van groente en fruit tijdens het 10-uurtje op school te verhogen. In het project 'Groente en fruit op school, vanzelfsprekend! De rol van de ouders en school' wordt onderzocht hoe het eten van groente en fruit tijdens het 10-uurtje gemakkelijker en vanzelfsprekend kan worden voor alle kinderen, ouders en scholen.

Dat oudere kinderen minder vaak groente en fruit meekrijgen naar school, komt onder andere doordat ouders het gezondheidsmotief dan onbelangrijker vinden. Ouders laten bij oudere scholieren productgerichte nadelen (beperkt houdbaar, snel bruin, geeft geknoei) en sociale tegenwerking (kind vraagt om andere snacks, klasgenootjes negatief over groente en fruit) zwaarder wegen.

Abonnement

Het onderzoek toont ook aan dat ouders neutraal staan tegenover een abonnement waarbij op vijf dagen per week groente en fruit op school wordt geleverd voor het 10-uurtje. Ruim een derde van de ouders is bereid om te betalen voor een groente- en fruitabonnement waarbij ze een abonnement van twee tot drie dagen per week wenselijk vinden. Het onderzoek, waarin onder ander GroentenFruit Huis participeert, is gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer