Mestverwerking staat nog voor grote uitdagingen

De producten uit het scheiden, vergisten en raffineren van mest kennen tegenwoordig veelbelovende toepassingen. Vooral bij gewassen die verhoudingsgewijs minder fosfaat vragen ten opzichte van stikstof bieden mineralenconcentraten voordelen.

Mestverwerking+staat+nog+voor+grote+uitdagingen
© Peter Smit

'De ontwikkeling van mestverwerking kent nog veel uitdagingen', zegt Han van Kasteren, lector Duurzame Energie en Groene Grondstoffen aan Aeres Hogeschool Dronten. Van Kasteren ziet een rol voor mestverwerking in de biobased economy, waarbij de maatschappij in de toekomst afscheid moet nemen van fossiele grondstoffen.

• Lees ook: 'Redelijkheid moet terug in mestvraagstuk'

'De technieken om mest op te breken in nuttige grondstoffen zijn voorhanden. Al kosten sommige nog wel te veel energie, zoals de productie van koolstof met pyrolyse van kippenmest', zegt Van Kasteren.

Mestscheiding levert mineralenconcentraten met een betere verhouding tussen stikstof en fosfaat, die dicht bij de behoefte van gewassen komen. 'Verse mest werkt meteen met de bodem en levert direct emissies op. Bovendien gaan de mineralen in de bodem zitten. Meststoffen uit vergisting of raffinage komen direct vrij voor de plant, als je ze op het juiste tijdstip toedient.'

Obstakels

Er zijn nog wel wat obstakels te overwinnen om de ontwikkeling van dierlijke meststoffen verder te helpen. Zo is daar het collectieve versus het individuele belang van bedrijven. Die belangen kunnen botsen. 'De toestroom van mest is niet altijd gegarandeerd en de agrosector heeft geen marktpositie, de kunstmestindustie wel. Daarnaast zijn er geen garanties voor afname en marktprijs, is de keten niet sluitend en is er beperkende regelgeving vanuit de overheid.'

• Lees ook: In rap tempo van mest naar mineralen

Hij vervolgt: 'Bij mineralenconcentraten is zuiverheid en kwaliteit het belangrijkst. Ga je naar kunstmestkwaliteit? Want kunstmestvrije teelten winnen aan belang.'

Lokaal en centraal
Het lokaal vergisten en scheiden van mest is nu de trend. Grote installaties lijken de politieke wind mee te hebben. 'We gaan naar een mix toe van lokaal en centraal mestscheiden', verwacht Aeres-lector Han van Kasteren.

• Lees ook: Blijft mest in Mill of gaat het naar Mali?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer