Boessenkool+wint+Nederlandse+Innovatie+Prijs
Nieuws
© Eigen Foto

Boessenkool wint Nederlandse Innovatie Prijs

Machinefabriek Boessenkool heeft de Nederlandse Innovatie Prijs 2018 ontvangen voor de ontwikkeling van een landbouwdrone. De bekendmaking en overhandiging van de prijs werd verricht door André Kuipers.

Drie bedrijven maakten in de eindfase kans op de prijs: KPN, Machinefabriek Boessenkool en Youwe. De winnaar werd vorige week bekendgemaakt tijden een live-uitzending op NPO 1 vanaf het Kurhaus in Scheveningen.

De drie bedrijven onderscheiden zich op een brede reeks van innovatie-indicatoren. Hierbij valt te denken aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling, in informatie- en communicatietechnologieën, productinnovatie, procesinnovatie, en sociale innovatie. Een onafhankelijke jury benoemde Machinefabriek Boessenkool tot de meest innovatieve onderneming. De drie genomineerde bedrijven hadden reeds een eerdere strenge voorselectie doorstaan.

Passie

De bedrijven hebben gemeen dat ze alle drie een passie hebben voor nieuwe technologieën, investeren in menselijke talenten, er veel ruimte is voor creativiteit en nieuwe ideeën, er wordt samengewerkt met verschillende partners en innovatie topprioriteit heeft bij het management, aldus de jury.

Machinebouwer Boessenkool kreeg de prijs voor een grote landbouwdrone (2,5 bij 2,5 meter) met acht motoren. Deze drone kon in eerste instantie 150 kilo tillen en was onder andere te gebruiken als veldspuit.

Bij de verdere ontwikkeling heeft Boessenkool samengewerkt me defensie. Inmiddels is de tilcapaciteit verhoogd naar 500 kilo en is de drone door defensie te gebruiken om gewonde soldaten uit een gevaarlijk gebied te halen zonder dan andere levens direct in gevaar komen.

Eigenschappen

De jury was zeer te spreken over de combinatie van verschillende eigenschappen die aanwezig zijn bij Boessenkool. Zo waardeert de jury de omslag die het bedrijf heeft gemaakt 'van een fabriek naar een probleemoplosser en dienstverlener' waarbij ze (ondanks haar leeftijd) in staat is gebleken om voorop te lopen met product- en dienstinnovaties.

Tevens roemde de jury het vernuft van het bedrijf om nieuwe toepassingen te bedenken en te realiseren voor bepaalde technologieën waarbij aandacht voor kennisdeling, vaardigheden en coaching van medewerkers een prominente plaats geniet.

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer