Linde%2Dheftruck+zonder+%27dode+hoek%27
Nieuws
© Eigen Foto

Linde-heftruck zonder 'dode hoek'

Om ongevallen met heftrucks te voorkomen, biedt Linde Material Handling een Surround View-systeem aan. Dit omgevingscamerasysteem kijkt 360 graden rond de heftruck.

Wanneer een voetganger in de 'dode hoek' van een heftruck terechtkomt, levert dat gevaarlijke situaties op. Als de bestuurder deze persoon te laat of helemaal niet ziet, kunnen er al snel ongelukken gebeuren.

Volgens de Duitse ongevallenverzekering (DGUV) had 44 procent van alle gemelde ongevallen met een heftruck in 2016 te maken met aangereden of vastzittende personen. Dit soort situaties zijn te voorkomen met het Surround View-systeem.

In de autobranche bieden diverse fabrikanten al Bird View-oplossingen aan. Dat zijn videosystemen die helpen bij het inparkeren. Het systeem bestaat uit meerdere camera's, waarvan software de losse beelden samenvoegt tot één beeld. De boordcomputer plaatst vervolgens de contouren van het voertuig in dit beeld en laat het aan de bestuurder zien als virtueel perspectief.

Vier beelden

Het Surround View-systeem dat Linde aanbiedt, gaat een stap verder. Ook hier is het beeld afkomstig van livecamera's rondom de heftruck, maar in plaats van één totaalbeeld worden er twee beelden aan de zijkant, één beeld aan de voorkant en één beeld aan de achterkant weergegeven.

Het grote pluspunt van deze oplossing is dat de camerabeelden in een verhouding van 1:1 worden weergegeven op een splitscreen, op de monitor bij de werkplek van de bestuurder. Dit voorkomt dat de delen waar de camera's elkaar overlappen, vervormd en onduidelijk worden getoond. Wanneer er iemand aanwezig is in het gebied waar twee camera's elkaar overlappen, is die persoon dus ook op beide beelden zichtbaar.

Zichtgebieden

Wanneer de bestuurder vooruit rijdt, zijn standaard alle zichtgebieden op het display te zien. Wanneer de bestuurder achteruitrijdt, worden het beeld aan de achterzijde en de beelden aan de twee zijkanten weergegeven.

De bestuurder kan zo dus al in een vroeg stadium botsgevaar herkennen. Dat geldt niet alleen voor botsingen met personen. Ook beschadigingen aan goederen, stellingen en de heftruck zelf kunnen worden voorkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer