Big+was+vitaler+in+2017
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Big was vitaler in 2017

De bigvitaliteit is in 2017 verbeterd. Het uitvalspercentage daalde licht van 13,6 procent in 2016 naar 13,3 procent vorig jaar, meldt Stuurgroep Bigvitaliteit.

De stuurgroep Bigvitaliteit werkt aan de verbetering van de bigvitaliteit en daarmee verlaging van de biggenuitval in Nederland. Dit doel is vastgelegd in het plan van aanpak 'Verlaging biggenuitval'. De stuurgroep ziet in de daling van het uitvalspercentage over 2017 een stimulans en bevestiging om op de ingeslagen weg door te gaan.

'De sector werkt hard om de bigvitaliteit verder te laten toenemen', stelt de Stuurgroep Bigvitaliteit. Op 16 januari 2018 is de checklist bigvitaliteit gepresenteerd en beschikbaar gesteld aan erfbetreders om samen met varkenshouders en deskundigen in te vullen en met de uitkomsten daarvan aan de slag te gaan.

Checklist

De checklist is een praktische lijst met succesfactoren om de big beter te laten overleven in de kraamstal. Met het invullen van de checklist maakt een varkenshouder succesfactoren en verbeterpunten op het bedrijf inzichtelijk. Er zijn protocollen opgesteld met tips die helpen bij het oppakken van deze verbeterpunten. 'De eerste ervaringen met de checklist zijn positief', aldus de stuurgroep.

In 2018 staat het verder uitdragen en in de praktijk implementeren van de checklist centraal. Erfbetreders zijn betrokken bij het project via de Focusgroep Bigvitaliteit die begin dit jaar is geïnstalleerd. Deze groep denkt mee met het formuleren en oplossen van knelpunten in de praktijk en het uitrollen van kennis naar de zeugenhouders.

Uitdagingen

Het onderzoeksproject bigvitaliteit is onderdeel van de brede Onderzoeksagenda Varkenshouderij die door de POV samen met ketenpartners is opgesteld en wordt gefinancierd. Hierin is prioriteit gegeven aan alle uitdagingen waarvoor de varkenshouderij staat, zoals bigvitaliteit en intacte staarten, castratie en berengeur, verminderen antibioticagebruik en de omgang met data- en informatiestromen in de varkenshouderij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer