AutoStix winnaar GreenTech Innovation Awards

Het plantsysteem AutoStix met afbreekbare stekstrips van Visser Horti Systems is door de jury als winnaar van de GreenTech Innovation Award 2018 gekozen.

AutoStix+winnaar+GreenTech+Innovation+Awards
© Eigen Foto

GreenTech Amsterdam in de RAI is vandaag geopend. De wereldwijde handelsbeurs voor tuinbouwtechnologie richt zich op kennisoverdracht en innovaties rond de duurzame teelt van gewassen.

Na de opening heeft een jury de beste innovaties voor de GreenTech Innovatie Award bekend gemaakt. Uit 22 genomineerden koos de jury winnaars in vier categorieën. Bezoekers van het evenement kunnen de (winnende) innovaties tot donderdag 14 juni bekijken.

Plantsysteem

De AutoStix van Visser Horti Systems is een nieuw systeem dat het planten van stekken automatiseert. Het systeem bestaat uit een biologisch afbreekbare stekstrip met een bijbehorende stekrobot. Het verschil met oude stekstrips is dat de stekjes met module en al in de grond worden geplant.

De jury is onder de indruk van de nieuwe manier om stekken te planten met een stekrobot in combinatie met duurzame materialen. De jury spreekt daarom van ‘een commercieel succesvolle innovatie’. De jury koos unaniem voor Autostix als winnaar van de GreenTech Innovation Award 2018.

Scoutrobot

Ook de Iris Scoutrobot van Metazet-FormFlex viel in de prijzen. Het is een robot voor het registreren van de gezondheid van planten en ziekten in kassen. Sensoren detecteren ongedierte, ziekten en tekorten in een vroeg stadium. De robot is uit te rusten met diverse camera’s en sensoren.

Volgens de jury is het beheren van gewassen met behulp van zeer gevoelige, precieze technologie de toekomst van de moderne tuinbouw. Hoewel de Scoutrobot nog maar net is gelanceerd, gelooft de jury dat deze zeer geavanceerde technologie een enorm potentieel heeft en perfect past bij modern gewasbeheer.

Onderwijsservice

Priva Academy van Priva Horticulture is een gratis online onderwijsservice voor telers wereldwijd. Het geeft telers toegang tot kennis, waar en wanneer dan ook. Gebruikers kunnen meer leren over irrigatie, klimaat, energie, arbeid en productieprocessen in een tuinbouw- en binnenklimaat. Priva Academy helpt de CO2-uitstoot te verminderen en bespaart op overheadkosten.

De jury vindt het belangrijk om nieuwe technologie aan telers over de hele wereld aan te bieden en ze te trainen om de tools op de best mogelijk manier te gebruiken. De jury is van mening dat Priva Horticulture met Priva Academy deze verantwoordelijkheid op zich heeft genomen en daarmee een voorbeeld is voor anderen.

Drainagewater

De Poseidon van Van der Ende Groep is speciaal ontwikkeld om natrium uit drainagewater te halen en zo waardevolle voedingsstoffen terug te winnen. De techniek voorkomt dat gewasbeschermingsmiddelen in de natuur terechtkomen. Het waterbehandelingssysteem is uitgerust met een omgekeerde osmose-installatie om het te lozen water te concentreren, waardoor het volume met ongeveer 80 procent wordt verminderd.

De jury wijst er op dat waterkwaliteit een steeds belangrijker thema is voor de tuinbouwsector. De Poseidon-technologie is een duidelijk voorbeeld van hoe telers water zeer duurzaam kunnen beheren. De jury is van mening dat de stijgende vraag naar schoon water de Poseidon-technologie een mooie toekomst zal geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer