CZAV+betaalt+148+euro+per+ton+voor+tarwe
Nieuws
© Nieuwe Oogst

CZAV betaalt 148 euro per ton voor tarwe

Coöperatie CZAV presenteert een netto-eindprijs voor maal- en zomertarwe oogst 2017 van 148 euro per 1.000 kilo exclusief btw.

Deze prijs wordt uitbetaald aan telers die net na de oogst in 2017 al een voorschot hebben ontvangen. Op baktarwe wordt 150 euro uitbetaald. Voertarwe komt uit op 145 euro. Op brouw- en voergerst wordt respectievelijk 166 en 141 euro uitbetaald.

Voor de regionaal geteelde Tritiko-tarwe (duurzaamheidsproject) betaalt de coöperatie 158 euro. Voor al deze prijzen geldt dat CZAV, in tegenstelling tot andere verkopende partijen, geen kosten in rekening brengt over voorschotten of over de nabetaling.

Eiwittoeslag

Bovenstaande prijzen zijn inclusief eiwittoeslag voor baktarwe, met een hectolitergewicht van minimaal 76 kilo per hectoliter en een eiwitpercentage vanaf 12,5 procent.

De zomergerstrassen Irina en Planet heeft CZAV als brouwgerst kunnen afzetten tegen een gemiddelde premie van 25 euro op de voergerst. Daarmee is de eindprijs op 166 euro uitgekomen.

Kwaliteit goed

De kwaliteit van de geoogste tarwe was goed, maar de prijzen vielen tot nu toe tegen. 'We hebben er zeker uitgehaald wat erin zat', zegt Rien Fieman, hoofd van de afdeling granen bij CZAV.

De markt stond sinds de oogst vorig jaar onder druk door speculatie over goede opbrengsten in Rusland en het Oostblok en de waardevermindering van de roebel die Rusland zeer concurrerend maakte. Daarnaast bleef de export vanuit Frankrijk achter, wat de vraag naar tarwe vanuit Nederland niet stimuleerde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer