Trein+brengt+groente+en+fruit+van+Spanje+naar+Nederland
Nieuws
© Cool Rail

Trein brengt groente en fruit van Spanje naar Nederland

De groente- en fruitbranche is Cool Rail, een treinverbinding voor versproducten tussen Spanje en Noordwest-Europa gestart.

Cool Rail vervoert wekelijks onder andere verse sinaasappels, broccoli en sla van Valencia naar Nederland, België en Duitsland. Met de nieuwe verbinding vinden verse producten sneller hun weg naar de consument en wordt een CO2-reductie van meer dan 70 procent gerealiseerd, meldt GroentenFruit Huis.

Spanje is een grote handelspartner voor versproducten. Producten zoals sinaasappels komen in de winter wekelijks in grote partijen over de weg naar Noordwest-Europa. Via de trein gaat dit transport duurzamer.

Initiatiefnemers

Initiatiefnemers voor Cool Rail zijn Bakker Barendrecht, Euro Pool System en Havenbedrijf Rotterdam. Deelnemers zijn Albert Heijn, Bakker Barendrecht, Colruyt Group, Edeka Fruchtkontor Valencia, Euro Pool System, Plus Retail, Sligro, Smeding en Visbeen Transport.

Transfesa (onderdeel van DB-Schenker) verzorgt de treinverbinding tussen de treinterminals Almussafes, Valencia in Spanje en CTS Köln in Duitsland. In de eerste fase vindt het vervoer vanaf Keulen in Duitsland naar de eindbestemmingen nog over de weg plaats. Vanaf volgend jaar wordt het traject per spoor met Rotterdam verbonden en is de ambitie de frequentie te verhogen van tweemaal naar vijfmaal per week.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer