Maaltijdbox+helpt+zwangere+vrouw+aan+de+groente
Nieuws
© 9 maanden menu

Maaltijdbox helpt zwangere vrouw aan de groente

Tips, recepten en een maaltijdbox moeten zwangere vrouwen stimuleren tot het eten van meer groenten en fruit. Dat is de uitkomst van een project dat het 9 MaandenMenu op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) deze maand heeft afgerond.

Het project is opgezet omdat ruim 70 procent van de zwangere vrouwen aangeeft onzeker te zijn over het eten tijdens de zwangerschap. Zij halen hun informatie van het internet. Slechts 20 procent doet dat bij verloskundige. Iets minder dan de helft van de zwangeren eet niet voldoende groenten en fruit.

Tijdens het project is in samenwerking met Ekomenu een maaltijdbox met tenminste 250 gram groenten ontwikkeld. De box is door ruim tweehonderd huishoudens gedurende drie maanden gebruikt. Naast de maaltijdbox is met kleine aanpassingen in de voeding ook goed in te spelen op de groente- en fruitbehoefte van zwangere vrouwen, zegt een woordvoerder van SIGN. 'Denk aan vaker kleine beetjes eten en nieuwe groentesnacks ter vervanging van het ongezond snoepen.'

Gebrek aan voedingskennis

Volgens Linda Rentes, initiatiefneemster van het project en verloskundige, is er ook een gebrek aan voedingskennis bij haar beroepsgroep. 'Dit pleit voor meer aandacht tijdens de opleiding van verloskundigen. Er ligt nu te veel nadruk op wat je niet mag eten en dat draagt bij aan de onzekerheid bij zwangere vrouwen', zegt zij. Van de verloskundigen verwijst 84 procent zwangeren door voor medische controle als zij een ongezonde levensstijl hebben en ongezonde voeding nemen.

Het 9 MaandenMenu levert niet alleen maaltijdboxen, maar ook fruitboxen aan praktijken van verloskundigen. Het Van der Valk Hotel in Nieuwerkerk aan den IJssel heeft sinds kort een speciaal 9MaandenMenu voor zwangeren op de kaart staan. SIGN is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland en werkt bij de uitvoering van haar innovatieprogramma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer