Witrik+geeft+veestapel+iets+bijzonders
Nieuws
© Johan Wissink

Witrik geeft veestapel iets bijzonders

'Ik vond ze vroeger al bijzonder mooi, zoiets mag niet verdwijnen. De Witrikken geven de veestapel iets bijzonders', stelt Erik van Oosterhout van Kaasboerderij 't Bosch in Made.

Op het bedrijf van Van Oosterhout lopen al veertig jaar Witrikken tussen de overige koeien. De eerste zaterdag van juni is deze kaasboerderij de gastheer tijdens de nationale Witrikdag. Van Oosterhout ziet de Witrik op zijn bedrijf vooral als een kleurslag die wordt vererft. De helft van de tweehonderd dieren heeft deze kenmerkende tekening. 'Dat maakt de veestapel bijzonder', vertelt de melkveehouder.

De koeien in Made zijn wel anders dan de Witrikken van het oude type die een maximale stokmaat hebben van 130 centimeter. 'Het is een erg zeldzame kleurslag, vergelijkbaar met die van Lakenvelders en Blaarkoppen. Het zou mooi zijn wanneer we alleen de kleurslag al overeind konden houden.'

Niet bijsturen

Met een productie van 8.000 kilo melk per jaar doen de Witrikken niet onder voor de Holsteins. 'We proberen een sterke koe te fokken die gemakkelijk eiwit geeft voor de kaas. We telen alle voer zelf, ook soja. Dat maakt bijsturen lastig. Dit jaar proberen we de soja te laten crushen en vervolgens het schroot via de krachtvoerautomaat te voeren. Nu wordt soja vaak ingekuild met ccm en tarwe.'

Volgens Van Oosterhout is soja in Nederland goed te telen. De kaasboerderij doet dit al negen jaar. 'Wel is een opbrengstverhoging nodig, dat lijkt te gaan lukken. Ook zien we soja graag als vergroeningsgewas.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer