Schouten+zoekt+oplossing+oud%2DHollandse+runderrassen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Schouten zoekt oplossing oud-Hollandse runderrassen

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zoekt naar mogelijkheden om het behoud van oud-Hollandse rundveerassen te ondersteunen.

Dat laat Schouten weten in antwoord op Kamervragen van Barry Madlener (PVV). Hij vreest dat de oud-Hollandse rundveerassen uitsterven nu zij geen uitzonderingspositie krijgen in het fosfaatrechtenstelsel.

'Ik heb de mogelijkheden voor een dergelijke uitzondering onderzocht', aldus Schouten. 'De Meststoffenwet biedt geen mogelijkheid voor een uitzondering voor runderen van bepaalde rassen of voor het toepassen van discretionaire bevoegdheid op dit punt.'

Vrijstelling

Dit in tegenstelling tot de Fosfaatreductieplan van vorig jaar. Daarin was een vrijstelling voor de aanwas van runderen van zeldzame rassen wel mogelijk.

Schouten kijkt nu onder meer of een aanvullende subsidie voor Stichting Zeldzame Huisdierrassen soelaas kan bieden. De Kamerleden Carla Dik-Faber (CU) en Tjeerd de Groot (D66) hadden hierover een motie ingediend.

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer