Subsidie+voor+houden+Gelderlandse+landbouwdieren
Interview
© Stichting Blaarkop

Subsidie voor houden Gelderlandse landbouwdieren

Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) heeft van provincie Gelderland 80.000 euro gekregen om boeren te stimuleren Gelderse landbouwdieren te gaan houden. Doel van dit project is het duurzaam economisch perspectief te vergroten voor houders van lokale landbouwdieren, vertelt bureaucoördinator Nonja Remijn.

Waarom steunt Gelderland SZH?

'Onze activiteiten sluiten aan bij het beleid van provincie Gelderland, zoals de Agenda Vitaal Platteland. Met het houden van lokale landbouwdieren draag je bij aan het verbinden van boeren en burgers, agrobiodiversiteit en verbetering van de leefbaarheid van het platteland. Er is een groeiende vraag naar verantwoord vlees met een verhaal.'

Er zijn zestien rassen met een Gelderse oorsprong zoals het Gelders paard en Barnevelder kippen

Nonja Remijn, bureaucoördinator Stichting Zeldzame Huisdierrassen

Wat kan SZH boeren bieden?

'Boeren die interesse hebben in het houden van lokale rassen, kunnen zich opgeven voor het programma 'Levend Erfgoed Loont'. Dit programma biedt boeren toegang tot inspirerende praktijkvoorbeelden, geeft concrete handvatten en advies op maat hoe je economische waarde kunt creëren met lokale rassen.'

Na de nadruk op behoud van zeldzame rassen lijkt de aandacht zich te verleggen naar exploitatie. Lukt dat?

'We zien om ons heen steeds vaker dat het kan. Het is niet makkelijk, maar dat geldt voor iedere zoektocht naar een nieuw verdienmodel.'

Het houden van zeldzame landbouwhuisdieren heeft een hobbyimago; leuk voor erbij. Is dat terecht?

'Dat is zeker niet terecht. Ik ken bedrijven met tachtig dubbeldoelkoeien zoals de Blaarkop en de MRIJ, die goed draaien. Andere integreren het in een gemengd bedrijf of natuurbeheer. Daarmee draagt het opnemen van een lokaal ras in je bedrijfsvoering ook bij aan kringlooplandbouw of natuurinclusiever boeren.'

Is iedere boer hier geschikt voor?

'Dat is lastig te zeggen. Je zult zelf moeten kijken welke vorm van ondernemen en welk ras bij je past. De SZH kan helpen in die zoektocht en welke kansen deze rassen bieden. Je hoeft overigens niet alleen aan rundvee te denken: er zijn zestien rassen met een Gelderse oorsprong zoals het Gelders paard en Barnevelder kippen.'

Waarom alleen in Gelderland?

'Gelderland heeft de primeur. We willen het project graag in andere provincies continuïteit geven. Iedereen kan gebruikmaken van het op te richten kennisplatform, waar de kwaliteiten van de rassen worden belicht en de mogelijkheden van ondernemen met lokale rassen aan bod komen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer