Oud%2DHollandse+koeienrassen+%27sterven+uit%27
Nieuws
© Menno Boer

Oud-Hollandse koeienrassen 'sterven uit'

Oud-Hollandse rundveerassen krijgen geen uitzonderingspositie in het fosfaatrechtenstelsel. Een motie van de PvdA is door de Tweede Kamer aangehouden.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) liet weten de motie niet uit te voeren. Volgens de bewindsvrouw biedt de Meststoffenwet geen mogelijkheid voor een uitzondering voor runderen van bepaalde rassen.

Eerder meldde Schouten al te zoeken naar andere mogelijkheden om het behoud van oud-Hollandse rundveerassen te ondersteunen. Ze kijkt onder meer of aanvullende subsidie voor Stichting Zeldzame Huisdierrassen soelaas kan bieden.

Uitsterven

Veel veehouders van zeldzame koeienrassen, zoals de Blaarkop, Lakenvelder en Fries roodbonte koe, stellen dat duizenden zeldzame koeien met uitsterven worden bedreigd. Zo luiden Marieke (34) en Meindert Engwerda (32), ook namens hun ouders van biologische boerderij Louwsmar uit Tytsjerk (Friesland) de noodklok.

Zonder vrijstelling dreigt de boerderij failliet te gaan, moeten tientallen kerngezonde, zeldzame koeien naar de slacht en verdwijnt levend erfgoed van de weilanden, aldus de beoogde bedrijfsopvolgers.

'Het levenswerk van onze ouders, die juist bewust hebben gekozen voor een biologische werkwijze met uitsluitend oer-Friese koeienrassen, dreigt verloren te gaan terwijl juist zij een rolmodel zijn van duurzaamheid en agro-biodiversiteit', zegt Marieke Engwerda. 'De biologische boerderij, dreigt nu te moeten sluiten vanwege het ontbreken van politiek draagvlak en daadkracht. Dat is niet te verkroppen.'

Onschatbaar

Zeldzame koeien zoals de Fries Hollandse, de Fries roodbonte, de Blaarkop, de Lakenvelder, het Brandrood-rund en de Witrik zijn amper meer in weilanden te vinden. Van sommige rassen zijn nog maar enkele honderden over.

Naast de onschatbare historische waarde is de bijdrage aan de fosfaatuitstoot verwaarloosbaar doordat de zeldzame rassen slechts 0,25 procent van de totale veestapel uitmaken, stellen de veehouders.

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer