Zeldzame+runderen+niet+vrijgesteld+van+fosfaatrechten
Nieuws
© de lakenvelder

Zeldzame runderen niet vrijgesteld van fosfaatrechten

Voor zeldzame runderrassen komt er geen vrijstelling van fosfaatrechten. De vanaf 1 januari 2018 ingaande wetgeving, laat daarvoor volgens het ministerie van LNV geen ruimte.

Het is Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) niet gelukt, om de vrijstelling die ex-staatssecretaris Martijn van Dam verstrekte, voort te zetten. SZH-voorzitter Geert Boink is ernstig teleurgesteld en waarschuwt voor de gevolgen. 'We storten onze zeldzame runderrassen in de afgrond als we niet snel een oplossing vinden.'

Uit een door SZH gehouden enquête onder melkveehouders van zeldzame koeien als de Fries Hollandse, de Fries roodbonte, de Blaarkop, de Lakenvelder, het Brandrood rund en de Witrik, blijkt dat een derde van de boerenbedrijven hun zeldzame koeien laat slachten, inkruisen of afvoeren.

Bedreigd in voorbestaan

Van sommige van deze rassen zijn er nog maar 500 tot 1200 dieren over waardoor ze al ernstig kritiek of bedreigd zijn in hun voortbestaan, stelt Boink. 'Deze historische rassen leveren veel minder op dan de op melkproductie gefokte Holstein Friesian. Het probleem betreft maar een heel kleine groep van in totaal drieduizend tot vijfduizend melkveekoeien.'

Terwijl Europa en ook Nederland er alles aan moeten doen om de agro-biodiversiteit als zeldzame landbouwhuisdierrassen te behouden, is er in de nieuwe fosfaatwetgeving volgens hem geen enkele ruimte gelaten voor bescherming van ons levend erfgoed. 'Dit voorjaar redden de Kamer en Van Dam de koeien van de slacht, maar dat blijkt achteraf alleen maar tijdelijk te zijn geweest. Ook het lot voor de voor vleesproductie gehouden zeldzame koeien is nog ongewis.'

Spoed

SZH zet het overleg met het ministerie voort, verzekert Boink. 'We hopen dat het ministerie met spoed aan een regeling werkt, waarbij voor het houden van zeldzame landbouwhuisdieren een premie per dier wordt verstrekt. In andere Europese landen is die regeling al vele jaren praktijk.'

De Europese Unie heeft hier subsidiemiddelen voor geeft hij aan, inclusief normen om de hoogte van de premie vast te stellen. 'Maar het Rijk en de provincies zijn, zo erkende Van Dam afgelopen zomer, vergeten om in Brussel aan te kloppen voor deze EU-middelen ter bescherming van zeldzame veerassen en agro-biodiversiteit.'

Code rood

Het kan niet zo zijn dat we tot 2020 moeten wachten om die regeling van kracht te laten worden, benadrukt Boink. 'Het is op dit moment al code rood voor onze oorspronkelijke runderrassen.'

Weer

 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
Meer weer