SZH+wil+ook+oplossing+zeldzame+melkveerassen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

SZH wil ook oplossing zeldzame melkveerassen

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) is verheugd over de redding van het grootste deel van de zeldzame koeien in Nederland, doordat deze groep kan meeliften met de regeling voor vleesvee. Wel vraagt de stichting aandacht voor 3.000 melkkoeien van zeldzame rassen, die nu dreigen te verdwijnen.

Met de vrijstelling op de fosfaatwetgeving van de vleesveesector is 70 procent van alle zeldzame Nederlandse runderen gered. Voor de 3.000 zeldzame melkkoeien die Nederland nog rijk is, dreigt het doodvonnis, stelt de stichting. Landbouwminister Carola Schouten heeft voor deze rassen nog geen oplossing.

In een kamerbrief stelde Schouten donderdag dat ze voor dit deel van de sector zoekt naar mogelijkheden om op een andere manier ondersteuning te bieden.

Fries roodbont op uitsterven

Haast is geboden, stelt de SZH. Van het melkvee staat het Fries Roodbont op dit moment op het punt van uitsterven en het Fries Hollandse rund en de Groninger blaarkop begeven zich naar de gevarenzone. Voor de nog resterende populatie Maas-Rijn-IJsselvee (de MRIJ) dreigt een halvering.

De SZH hoopt dat Minister Schouten voor deze groep een vrijstelling of een andere oplossing vindt. Er moet meer oog komen voor deze robuuste Nederlandse 'dubbeldoel-koeien.' Recent nog publiceerde de Wageningse wetenschapper Theun Vellinga een rapport waaruit blijkt dat de dubbeldoel-koe die zowel vlees als melk levert, veel duurzamer is dan de massaal gehouden Holstein Friesian.

Toch zijn nagenoeg alle 1,3 miljoen melkveekoeien in Nederland van dit ras, zo'n 98 procent. De oude Nederlandse rundveerassen maken amper een kwart procent van de Nederlandse melkveestapel uit, terwijl juist deze zeldzame koeien passen bij de noodzakelijke transitie naar een echt duurzame, groene landbouw aldus SZH-voorzitter Geert Boink. 'De koe van de toekomst gaat zo ten onder aan de fosfaatproblematiek.'

Tekst gaat verder onder tijdlijn.

'In veel Europese landen krijgen boeren een premie voor een zeldzaam landbouwhuisdier om zo de agrobiodiversiteit in stand te houden. Nederland heeft deze mogelijkheid tot op heden helaas laten liggen, zoals blijkt uit meerdere kritische Europese rapporten', vervolgt hij.

'De SZH is blij met het behaalde resultaat voor de zoogveesector, maar hoopt de komende maanden verder in overleg te blijven, zodat ook de zeldzame melkveerassen worden gered', besluit Boink.

• Lees meer over fosfaatrechten in het dossier

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer