NVWA onderzoekt illegale export diervoederadditieven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is binnengevallen bij een bedrijf dat handelt in diervoederadditieven in Noord-Brabant.

Het bedrijf wordt er van verdacht zelf exportcertificaten te vervalsen en met deze valse certificaten diervoederadditieven te exporteren naar onder andere Wit-Rusland. Bij dit bedrijf is de administratie in beslag genomen. De IOD van de NVWA doet verder onderzoek naar de administratie van het bedrijf in Noord-Brabant. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Illegale export van diervoederadditieven kan tot gevolg hebben dat middelen die niet zijn toegestaan zijn als diervoederadditief toch in diervoeder terecht komen. Dit kan effecten hebben voor de diergezondheid en mogelijk ook voor de voedselveiligheid als de stoffen die aan diervoeder toegevoegd worden terecht komen in het vlees van de dieren.

Grondstoffen

Verder ondermijnt illegale export het vertrouwen in Nederlandse grondstoffen voor de diervoederindustrie. Diervoederadditieven zijn stoffen die toegevoegd worden aan diervoeders om dieren bijvoorbeeld gezond te houden en snel te laten groeien.

Bedrijven die actief zijn in de productie, handel en of het transport van diervoeders moeten geregistreerd zijn bij de NVWA. In sommige gevallen moeten bedrijven ook erkend zijn door de NVWA. Het bedrijf in de provincie Noord-Brabant heeft geen registratie en is ook niet erkend door de NVWA.

Vervalsen documenten

Bedrijven die diervoederadditieven willen exporteren moeten ook zorgen dat er bij de zending een veterinair certificaat aanwezig is. Dit certificaat moeten zij aanvragen bij de NVWA. Bij de doorzoeking van het bedrijf hebben inspecteurs van de IOD-NVWA een stempel aangetroffen dat waarschijnlijk is gebruikt voor het vervalsen van documenten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer