Zuivelonderneming+biedt+boeren+Schiermonnikoog+toekomstgarantie
Nieuws
© Twan Wiermans

Zuivelonderneming biedt boeren Schiermonnikoog toekomstgarantie

Een zuivelonderneming op Schiermonnikoog moet ervoor zorgen dat er toekomst blijft voor de zeven melkveehouders op het eiland. De ondernemers willen volgens melkveehouder Ludie van der Bijl een eigen coöperatie oprichten waar iedereen bij is aangesloten.

'We denken aan aandelen of misschien gebruiken we dezelfde systematiek zoals FrieslandCampina heeft. Op die manier willen wij die samenwerking gaan vormgeven. Dan gaan wij het helemaal zelf doen', geeft Van der Bijl aan.

De oprichting van een eigen zuivelonderneming op het eiland is het gevolg van de PAS-maatregelen. In 2016 zijn afspraken gemaakt met Natuurmonumenten en de gemeente Schiermonnikoog. In die afspraken staat dat de veestapel op het eiland in 2020 met vijfendertig procent moet zijn inkrompen naar maximaal 440 koeien. Momenteel hebben de ze melkveehouders gezamenlijk nog zo'n vijfhonderd koeien.

Peter Visser is al vijfentwintig jaar melkveehouder op Schiermonnikoog, maar zegt dat er op het eiland als boer geen goede boterham valt te verdienen. Dat komt door de grote hoeveelheid ganzen. Het eiland is een ganzenfoerageergebied, waardoor ze de dieren niet mogen bestrijden. 'Iedereen heeft inmiddels de eerste snede aan de kant, een heleboel boeren zijn al aan het stalvoeren met de tweede snee. Hier staat nog helemaal niks.'

Werkzaamheden

De melkveehouders hebben daarom ook werkzaamheden buiten de sector. Ludie van der Bijl heeft naast koeien ook achtenveertig paarden die gebruikt worden voor de toeristensector. Peter Visser is naast boer ook recreatieondernemer.

'Wij runnen een twee een tweegezinsbedrijf met één gezin. Dus dat maakt je keuzes al makkelijker in de zin van welke kant ga je op. Wij hebben één melkrobot, die hebben wij nu negentien jaar. We hebben gezegd, zolang die het nog doet draaien we gewoon door, maar wel met minder koeien. Dus ik heb gedacht als je vijfenvijftig koeien hebt voor de robot max, hartstikke mooi.'

Door het toenemende toerisme op het eiland neemt het aantal overnachtingen bij zijn accommodatie ook toe. 'Het wordt het steeds makkelijker om daarvoor te kiezen. Tien jaar geleden was het zeventig dertig. Zeventig voor de melkkoeien en dertig voor toerisme. Dat is inmiddels bijna omgedraaid. Het is nu zestig veertig. Zestig voor de toerisme en veertig koeien.'

Recreatie

Visser ziet zijn bedrijf als een melkveehoudende recreatieonderneming. Daar komt straks de zuivelonderneming bij. Met het zuivelbedrijf moet het financiële gat, door de minder aantal koeien, worden terugverdiend. Het is nog niet bekend wanneer het bedrijf gerealiseerd wordt.

Volgens Van der Bijl worden de plannen momenteel uitgewerkt. 'Het doel is gewoon om met alle zeven melkveehouders ook over dertig jaar hier nog boer te zijn. En als we daar een jaartje langer voor nodig hebben om dat te realiseren, dan nemen we die tijd.'

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer