Akkerbouwer wil het liefst chitwoodi-onderzoek

In de top 10 van onderzoekwensen voor de programmering 2017-2018 staat Meloidogyne chitwoodi bij de akkerbouwers op de eerste plaats.

Akkerbouwer+wil+het+liefst+chitwoodi%2Donderzoek
© NAK

In juni van dit jaar is het digitale panel van honderd akkerbouwers gevraagd een uitspraak te doen over de relevantie van een tiental projecten die dit voorjaar bij BO Akkerbouw waren ingediend. Dit was naar aanleiding van een vraag om te komen tot een zinvolle besteding van de overgedragen gelden van het voormalige Productschap Akkerbouw.

De scores, op een schaal van 1 tot 10, liepen uiteen van een 5,8 tot een 7,7. Onderzoek naar Meloidogyne chitwoodi scoorde met een 7,7 het hoogste rapportcijfer. De schade die door chitwoodi wordt veroorzaakt, onder andere bij aardappel, peen en schorseneer, is voornamelijk kwalitatief. De EU heeft de aaltjessoort tot quarantaine organisme uitgeroepen.

Vitaliteit pootgoed

Het projectvoorstel Flight to Vitality heeft van de akkerbouwers het cijfer 7 gekregen en staat daarmee op de tweede plek. Dit projectvoorstel is ingediend door HZPC en Averis. Het doel is het verhogen en meten van de vitaliteit van de pootaardappel. Dit door een objectieve kwaliteitstoets te ontwikkelen waarmee de kiemkracht van partijen pootgoed is te meten en te voorspellen.

Met een rapportcijfers 6,9 staat data-onderzoek naar slecht opkomend pootgoed op probleempercelen op de derde plek. Onderzoek naar het effect van de bodem op de weerbaarheid aardappelknollen tegen biotische stress en het Deltaplan 2.0 voor beheersing van rotproblemen door Erwinia scoren beide met een cijfer 6,7 ook goed.

Besluitvorming

Deze rapportcijfers van de groep akkerbouwers wordt meegenomen in de besluitvorming dit najaar. De Commissie Onderzoek en Innovatie heeft hier op 27 september over vergaderd. Haar advies zal worden voorgelegd aan de Sectie Teelt van 10 oktober en het Bestuur van 9 november.

In de vergaderingen van 9 november zal, rekening houdende met de financiële situatie, beslist moeten worden over eventuele voortzetting van de lopende projecten 2017, de projecten die vorig jaar goedgekeurd waren maar in de wachtkamer zijn gezet (voornamelijk aangaande bodem) en de recent ingediende projecten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer