Ziektedruk+in+wintertarwe+zeer+laag
Nieuws
© Koos van der Spek

Ziektedruk in wintertarwe zeer laag

In alle wintertarwerassen, zowel op Ebelsheerd als op Kollumerwaard, is een aantasting van septoria zichtbaar. Veelal zit dit op de onderste bladeren. De aantasting is zeer laag.

Op Ebelsheerd is tevens een lichte aantasting van sneeuwschimmel te zien. Gele roest is niet gezien. Op dit moment is bij een aantal rassen de eerste knoop los. Dat blijkt uit de eerste graanziektebarometer van de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA). Op de proefboerderijen Ebelsheerd en Kollumerwaard worden wekelijks de aantastingen van de meest voorkomende ziekten in wintertarwe gedurende het groeiseizoen bepaald.

De waarnemingen zijn gedaan in een reeks rassen met verschil in resistentieniveau: Bechmark, Bergamo, Expert, Talent en Porthus. De waarnemingen vinden plaats in een gewas waarin geen ziektebestrijding heeft plaatsgevonden. Deze week was de eerste waarneming.

Vorig seizoen

Terugkijkend op 2017 kunnen we zeggen dat de ziektedruk gedurende het seizoen relatief meeviel. Aantastingen van septoria en gele roest waren wel aanwezig, maar deze bleven over het algemeen goed beheersbaar. Later in het seizoen werden aantastingen van sneeuwschimmel goed zichtbaar. Hier en daar werd ook wat bruine roest gesignaleerd. Opbrengsten van de wintertarwe waren over het algemeen goed.

Het najaar van 2017 was zeer nat. Hierdoor is veel wintertarwe laat gezaaid of is vervangen door zomertarwe. Ondanks de matige zaaiomstandigheden staat de wintertarwe er redelijk tot goed bij. De vorstperiode van begin maart is goed geweest voor de structuur van de grond. Ook een eventuele aantasting van gele roest zal hierdoor flink vermindert of verdwenen zijn, aldus SPNA.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer