Wolf voelt zich thuis in Drenthe

In natuurgebieden in Midden-Drenthe is de afgelopen maanden herhaaldelijk een wolf gezien. Wanneer het om een en hetzelfde dier gaat, is dat volgens Staatsbosbeheer een teken dat de wolf zich mogelijk in Nederland wil vestigen.

Wolf+voelt+zich+thuis+in+Drenthe
© Pixabay

Een wolf die langer dan een half jaar in een bepaald gebied verblijft, beschouwt dat als zijn territorium. Er zijn camera's geplaatst die het vermoeden moeten bevestigen. Maar volgens wolvendeskundige Aaldrik Pot kan alleen aan de hand van 'territoriale markeringen' zoals keutels met zekerheid worden vastgesteld dat het om één wolf gaat.

De afgelopen jaren werden in het oosten van het land en in Groningen, herhaaldelijk wolven waargenomen die vanuit Duitsland in Nederland een kijkje kwamen nemen. Er werd vorige week voor het eerst in twee eeuwen een wolf gezien in Friesland.

Schapen

'Het menu van de wolf bestaat voornamelijk uit middelgrote hoefdieren als ree, wild zwijn en jonge edelherten', geeft de woordvoerder aan. 'Grotere prooien zijn een te groot risico voor wolven. Een trap van een paard bijvoorbeeld kan een wolf dodelijk verwonden. Zwervende wolven grijpen ook vee, voornamelijk schapen.'

De afhandeling van schade die wolven toebrengen is door de provincies uitbesteed aan het BIJ12/Faunafonds. Hier kunnen bijvoorbeeld gedupeerde schapenhouders terecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer