Melkveehouder+investeert+in+stalrenovatie
Nieuws
© Alex J. de Haan

Melkveehouder investeert in stalrenovatie

Melkveehouders investeerden vorig jaar flink in de renovatie van bestaande gebouwen.Vooral de jongveestal wordt onder handen genomen. Dat blijkt uit onderzoek van DLV Advies onder stalinrichters.

Het jaar 2017 was een goed melkprijsjaar en was volgens de stalinrichters een echt renovatiejaar. Daarmee zijn de magere jaren na de nieuwbouwhausse tot 2015 voorbij. Toen schoten de ligboxenstallen als paddenstoelen uit de grond en daar hoorde ook een nieuwe inrichting bij.

De laatste jaren veranderde dat. De groeiplannen van de meeste melkveehouders gingen na de bekendmaking van het fosfaatrechtenstelsel in de kast. 'Nu daar duidelijkheid over is kunnen er plannen gemaakt worden.Als er dan ook weer wat wordt verdiend zie je dat melkveehouders zich richten op optimalisatie', aldus Eric Pijnappels van DLV Advies. 'Nu zijn er wel meer kleinere projecten. Bijvoorbeeld een robot in plaats van een melkstal.'

Maatwerk

De producten die de stalinrichters vorig jaar verkochten waren niet eens heel anders dan enkele jaren geleden. Het is nu wel veel meer maatwerk. Ligboxen moeten nu bijvoorbeeld precies passen in de bestaande stallen. Er is minder standaard werk en massaproductie.

Er wordt momenteel vooral geïnvesteerd in jongveestallen. Die kregen tot enkele jaren terug vaak minder aandacht dan de ligboxenstallen en bleven bij de nieuwbouw tot 2015 vaak in dezelfde staat.

Zuiniger

Boeren hielden voorheen ruim acht stuks jongvee per tien melkkoeien, maar nu daalt dat aantal hard. Bij zes stuks jongvee per tien melkkoeien is het nog veel belangrijker dat iedere pink de spreekwoordelijke eindstreep haalt. Boeren zijn nu veel zuiniger op hun jongvee. Die huisvesting wordt daarom geoptimaliseerd.

Volgens Pijnappels wordt arbeid echter de nieuwe beperkende factor. 'Er is nu overal een tekort aan personeel, dus alleen de mensen die echt enorm veel passie voor de agrarische sector hebben, blijven hierin werken. Het gebrek aan arbeid werkt echt beknellend. Ik denk dat veel boeren daar overigens nog wel een slag in kunnen maken. Zeker bij de kalverhuisvesting. Daar komt vaak nog te veel handwerk bij kijken.'

Looplijnen

Die arbeidsschaarste zie je terug in de denkwijze van een groot aantal melkveehouders. Er wordt veel beter gekeken naar de routing in de stal en looplijnen om zo ef?ciënt mogelijk met de arbeid om te gaan. Dat krijgt nu veel meer aandacht dan voorheen. Boeren willen graag 'makkelijker werken'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer