Duitse+akkerbouw+wil+effici%C3%ABnt+landbeheer
Nieuws
© Lemken

Duitse akkerbouw wil efficiënt landbeheer

Vijf Duitse landbouwverenigingen hebben een toekomststrategie op papier gezet voor de akkerbouw richting 2030. Belangrijke aspecten zijn concurrentievermogen, klimaatverandering, biodiversiteit en digitalisering.

In hun toekomststrategie pleiten de landbouwverenigingen voor duurzame afstemming van activiteiten in relatie tot de economie, een focus op behoud van hulpbronnen en sociale acceptatie. Het uiteindelijke doel is een moderner, efficiënter en duurzamer landbeheer in Duitsland.

Voor dit doel hebben de landbouwverenigingen in de strategie acht kerndoelen geformuleerd en achttien concrete benaderingen en maatregelen. Met de strategie willen de verenigingen een bijdrage leveren aan het debat over de toekomstige koers van de Duitse landbouw.

Gezamenlijke strategie

De toekomststrategie is ontwikkeld door Deutschen Bauernverband (DBV), Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG), Deutschen Raiffeisenverband (DRV), Verband der Landwirtschaftskammern (VLK) en Zentralverband Gartenbau (ZVG).

'De relevante landbouwverenigingen zijn het met hun landbouwstrategie eens geworden over een routekaart en een instrumentarium voor de toekomst van de landbouw in Duitsland. Om de uitdagingen van voedselzekerheid, klimaatverandering, biodiversiteit en concurrentievermogen in gelijke mate het hoofd te bieden, is een breed opgezette strategie op wetenschappelijke basis, met politieke steun en sociale acceptatie nodig', benadrukt DBV-voorzitter Joachim Rukwied.

Het gaat er onder meer om de bevolking te voorzien van voedsel van hoge kwaliteit, de bodemvruchtbaarheid in stand te houden en tegelijkertijd de biodiversiteit te bevorderen. De kwaliteit en opbrengst van de gewassen is alleen te garanderen als de bescherming en voeding van de gewassen kan worden gegarandeerd. Ook op het gebied van plantenveredeling en landbouwtechniek zijn innovaties vereist.

Onderzoeksresultaten

De associaties willen de biodiversiteit bevorderen door het creëren van akkerranden, een aanzienlijke uitbreiding van bloeiende gebieden en bijenweiden, en de bescherming van de kwaliteit van het bouwland. Dit is alleen mogelijk als onderzoeksresultaten ook worden opgenomen in het werk van de boeren.

'Praktijkgericht onderzoek samen met kennisoverdracht via onderwijs en voorlichting, en dus deskundige en competente bedrijfsmanagers, zijn de sleutelfactoren voor de duurzame ontwikkeling van de landbouw', zegt voorzitter Gerhard Schwetje van het Verband der Landwirtschaftskammern.
'

Landbouwgrond

In Duitsland was vorig jaar 16,7 miljoen hectare landbouwgrond in gebruik, ongeveer de helft van het Duitse landoppervlak. De akkerbouw had 11,8 miljoen hectare in gebruik.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer