Julia+Kl%C3%B6ckner+wordt+landbouwminister+Duitsland
Nieuws
© Archief

Julia Klöckner wordt landbouwminister Duitsland

Julia Klöckner wordt minister van Landbouw in het nieuwe Duitse kabinet van christen-democraten en sociaal-democraten. Bondskanselier Angela Merkel heeft dat bekendgemaakt.

Klöckner (45) is actief in de CDU van Merkel. Ze is afkomstig van een wijnboerderij in Guldental (Rheinland-Pfalz) en trad op 22-jarige leeftijd op als nationale Duitse wijnkoningin.

De afgelopen periode was Klöckner actief als CDU-lijsttrekker in Rheinland-Pfalz en als afgevaardigde in de Bondsdag. Van 2009 tot 2011 was ze staatssecretaris van Landbouw onder de toenmalige minister Ilse Aigner (CSU).

Vakredacteur wijnbranche

Voordat Klöckner de politiek in ging, werkte ze enkele jaren als redacteur van vakbladen in de wijnbranche. In de CDU bevindt zich in de rechtervleugel van de partij en uitte ze zich kritisch over het immigratiebeleid van bondskanselier Merkel.

Op het ministerie van Landbouw in Berlijn volgt de politica minister Christian Schmidt (CSU) uit Beieren op. Over haar actuele landbouwstandpunten is weinig bekend, de afgelopen jaren toonde ze zich onder meer voorstander van internationale handelsverdragen als TTIP.

Glyfosaat afbouwen

In CDU-kringen verluidt dat Klöckner een belangrijke stem heeft gehad bij het opstellen van de landbouwparagraaf van het nieuwe regeerakkoord. Daarin staat onder meer dat het gebruik van de onkruidbestrijder glyfosaat in twee jaar moet worden afgebouwd.

De voorzitter van de Duitse boerenbond DBV, Joachim Rukwied, heeft tevreden gereageerd op de voordracht van Klöckner. Volgens hem is zij 'uitermate deskundig' op het gebied van agrarische kwesties.

Ledenraadpleging SPD

De komst van een nieuwe regering hangt nu nog af van de uitkomst van een ledenraadpleging die loopt bij de sociaal-democratische SPD. Alle 463.000 leden mogen tot 2 maart stemmen over de deelname van de SPD aan de komende coalitie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer