Ratten+maken+gatenkaas+van+slootkant
Nieuws
© Anton Dingemanse

Ratten maken gatenkaas van slootkant

Akkerbouwer Erik Hanse uit Ouwerkerk luidt de noodklok vanwege de schade die bruine ratten in zijn slootkanten aanrichten. Hij vindt dat het probleem met dit ongedierte ernstig wordt onderschat.

'Het is zeker geen uitzondering dat ik op en rond mijn percelen ratten tegenkom. Wekelijks liggen hier twee of drie doodgereden exemplaren op de weg. Ondertussen lijkt de slootkant wel op gatenkaas van de gaten en gangen die de ratten maken. Met zware machines hier vlak langs rijden is niet meer vertrouwd. Straks zakt het hele talud in. Verder merken we nu al dat de waterdoorvoer wordt belemmerd.'

Samen met zijn broer heeft Hanse twee akkerbouwbedrijven op Schouwen-Duiveland. De situatie bij het bedrijf in Ouwerkerk noemt de Zeeuwse akkerbouwer het nijpendst. 'Sinds we zelf het ongedierte niet meer met de daarvoor geschikte middelen kunnen bestrijden, zien we elk jaar de druk toenemen.'

Onderschatten

Hanse vindt dat de regionale overheden de schade die de bruine ratten aanrichten, zwaar onderschatten. 'De gemeente zorgt er via de ongediertebestrijding wel voor dat rond bedrijfsgebouwen de ratten zo goed mogelijk worden gevangen, maar dat helpt nauwelijks als de druk van buitenaf zo groot is.'

Vooral het waterschap laat het volgens de akkerbouwer afweten. 'Hier en daar een beschoeiing plaatsen en verder hopen op een strenge vorst is echt onvoldoende. Het is nu belangrijk dat betrokkenen met een actieplan komen. De situatie zoals die in onze regio vraagt om noodmaatregelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer