Laagste muskusrattenvangst Groningen in kwart eeuw

Waterschap Noorderzijlvest ving dit jaar 5800 minder muskusratten in provincie Groningen dan in 2016. In totaal staat de teller op 6200 dieren. Dat is het laagte aantal in het gebied sinds de afgelopen 25 jaar.

Laagste+muskusrattenvangst+Groningen+in+kwart+eeuw
© Ruud Ploeg

Toen in 2012 Noorderzijlvest startte met het beheer lagen de vangsten rond de 28.000 muskusratten per jaar. In de provincie werd tot dan toe nauwelijks iets gedaan aan muskusrattenbestrijding . En de provincie liep hiermee achter ten opzichte van andere provincies.

Sindsdien vangt het waterschap ieder jaar minder muskusratten en neemt de totale populatie drastisch af. Muskusrattenbeheer is noodzakelijk, omdat muskus- en beverratten een gevaar voor de waterkeringen en -veiligheid vormen.

Andere manier

Het succesvol terugdringen van de populatie komt voornamelijk door een andere manier van muskusrattenbeheer, geeft waterschap Noorderzijlvest aan. Daarbij staat een betere samenwerking centraal.

Door de beheerders van de waterschappen onderling, maar ook door de noordelijke waterschappen in Noord-Oost Nederland (Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân, Hunze en Aa's, Vechtstromen en Waterschap Drents Overijsselse Delta). Hierdoor kunnen de muskusratten veel effectiever en efficiënter bestreden worden.Waterschap Noorderzijlvest werkt daarbij van 'schoon naar vuil'.

Schone gebieden

De gebieden waar zich weinig tot geen rattenpopulatie bevindt - de zogeheten schone gebieden - worden schoongehouden, terwijl de gebieden waar nog veel muskusratten zitten – de vuile gebieden - veel aandacht krijgen. Door doelmatig in te grijpen in die gebieden, wordt groei naar een hoge populatie voorkomen, stelt Waterschap Noorderzijlvest.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer