Jager schiet honderden ratten per bedrijf af

Van de ingezaaide mais bij Ronald Bakker in Randwijk kwamen de rijen aan de slootkant slecht op. Hij dacht dat vogels de boosdoeners waren, maar het bleek dat ratten uit de sloot omhoog kwamen om het zaad op te vreten.

Over een lengte van 100 tot 150 meter stonden de eerste twaalf rijen aan de rand niet mooi dicht. Dat was Bakker al opgevallen na het zaaien en opkomen van de plantjes op zijn maisperceel. Hij zaaide de rijen nog een keer over, maar het probleem deed zich opnieuw voor.

'Ik dacht aan kraaien of eenden, maar had ook eens over ratten gehoord. Daarop heb ik jager Wil Peperkamp gevraagd langs te komen. Ik wist dat hij ratten schoot', geeft de boer aan. Peperkamp nam op een nacht eind mei zitting, gewapend met geweer en wildcamera. Hij twijfelde bij de aanblik van het veld niet dat hier ratten in het spel waren, maar legde het bewijs vast op video.

Kuiltjes

'De ratten graven kuiltjes en pellen als het ware de vliesjes van het zaadje af', vertelt de jager. 'Dat doen ze zowel als het zaad al ontkiemd is als wanneer het net gezaaid is. Verder dan circa 15 meter gaan ze niet het veld op. Toen Bakker mij vertelde dat de schade aan de rand van het veld zat en dat hij inderdaad veel vliesjes vond, wist ik al dat het om ratten moest gaan.'

Peperkamps idee bleek al snel te kloppen. Die avond schoot hij in een uur tijd zeventien bruine ratten die het veld opkwamen om de mais aan te vallen. 'Melkveehouders denken vaak dat vogels de boosdoener zijn. Maar overlast van ratten komt veel meer voor dan gedacht. Je kunt je er als melkveehouder moeilijk tegen wapenen. Gif gebruiken mag niet.'

Ramp

Dat beaamt Ronald Bakker. 'Geen idee wat wij er anders tegen kunnen doen dan de jager bellen en hem de overlast te laten beschieten. Gelukkig werkt dat goed.' Een ramp is de vraat van de ratten niet, stelt de melkveehouder. Eerder vervelend. 'We worden van deze schade niet arm, maar liever heb ik het niet.'

Hij zaaide de rand van het perceel voor de tweede keer opnieuw in. Nu met het gewenste effect. 'Met het mooie weer ontkiemen de planten erg snel. Nieuwe schade lijkt zich niet voor te doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer