Eerste+verlenging+ratten%2D+en+muizenbestrijdingsmiddelen
Nieuws
© pixabay

Eerste verlenging ratten- en muizenbestrijdingsmiddelen

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft de eerste verlengingen van rodenticiden – bestrijdingsmiddelen voor ratten en muizen - goedgekeurd.

In alle gevallen gaat het om een verlenging van de bestaande toelating onder Europese wetgeving. Volgens de Europese procedure kiest de aanvrager één lidstaat als beoordelend lidstaat, in de overige landen wordt de verlenging uitgevoerd op basis van wederzijdse erkenning. Zo wordt gewerkt aan een gelijk speelveld voor alle betrokkenen. In de komende weken volgen nog ruim veertig soortgelijke besluiten, waarvan er zeven door Nederland zijn beoordeeld.

De werkzame stoffen in de beoordeelde middelen zijn difenacum, bromadiolon, difethialon, coumatetralyl en brodifacoum. De bloedstollingremmende stoffen die zijn toegelaten voor gebruik in rodenticiden zijn allemaal opnieuw beoordeeld. Daarbij is er op Europees niveau een 'vergelijkende beoordeling' uitgevoerd om na te gaan of er voor deze stoffen wezenlijk veiliger alternatieven beschikbaar zijn.

Resistentie

Uitkomst van de vergelijking is dat het gebruik van rodenticiden met andere werkzame stoffen, zonder de beschikbaarheid van deze bloedstollingremmende rodenticiden, leidt tot onvoldoende diversiteit om het risico van resistentie bij de schadelijke dieren zo klein mogelijk te houden. Ook zijn er onvoldoende niet-chemische alternatieven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer