Limburgs+fruit+bij+toertochten
Nieuws
© Pixabay

Limburgs fruit bij toertochten

Deelnemers aan Limburgse toertochten krijgen niet langer een banaan mee voor onderweg. Fietsers krijgen vanaf nu fruit van eigen bodem: een peer of appel.

De organisatie achter de Gravel Series Limburg, Crossborder Sunriser, Steamrace Simpelveld en de Summit2Summit kiest nadrukkelijk voor fruit van Limburgse bodem. Samen met fruitteler Wim Notermans uit Noorbeek zijn de handen ineen geslagen om Limburgse appels en peren bij deze events op tafel te krijgen.

Een goed tussendoortje tijdens het wielrennen moet niet alleen veel energie in de vorm van koolhydraten bevatten, maar ook makkelijk mee te nemen en te eten zijn en niet smelten. Ook is een appel of peer goed voor de dorst.

Bewuste keuze

'De stap is een bewuste keuze. De banaan levert weliswaar snelle suikers, maar appels en peren zijn een lekkere en energierijke afwisseling', vertelt George Deswijzen van de stichting Crossborder Cycling Limburg.

'Belangrijker nog is dat we met z'n allen gebruikmaken van de Limburgse landwegen en genieten van de mooi verzorgde velden en boomgaarden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we ook kiezen voor Limburgse appels en peren. We willen iets terugdoen voor de fruitteler in Limburg die zo hard werkt voor zijn oogst en hiermee ook het unieke en kenmerkende Limburgse landschap onderhoudt.'

De organisatie kijkt momenteel ook of het mogelijk is Limburgse kiwibessen van Mertz Kleinfruit uit Sint Geertruid te verstrekken aan fietsers.

Oprechte aandacht

Jos Brands, voorzitter van LLTB-regio Zuid-Limburg, is blij met het besluit om fietsers vanaf nu een appel of peer mee te geven voor onderweg. 'De oprechte aandacht en inzet voor het landschap en ons als boeren siert de organisatie van de toertochten', zegt Brands. 'Het is een heel goed signaal dat er gebruik wordt gemaakt van echt Limburgs fruit.'

Deswijzen is ook namens fietsevenement Hago Limburgs Mooiste in overleg met de LLTB over de afstemming en coördinatie tussen de toertochtorganisatie en de agrariërs langs de fietsroute.

Ook daar worden de mogelijkheden bekeken om deels over te stappen naar Limburgs fruit. 'De impact van deze eventuele keuze geeft een duidelijk signaal af, wij kopen lokaal in en steunen de Limburgse fruitteelt', aldus Deswijzen. Hago Limburgs Mooiste is met 15.000 deelnemers een van de grootste toertochten van Nederland.

Weer

 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer