%27Geen+kantoorbaan%2C+maar+nieuwe+stal%27
Reportage
© Twan Wiermans

'Geen kantoorbaan, maar nieuwe stal'

De definitieve komst van de nieuwe melkveestal voor familie Lemlijn had alles te maken met een door Guido Lemlijn (24) te nemen besluit. Zou hij voor een kantoorbaan kiezen, dan was de nieuwe stal van de baan.

De jonge ondernemer gaf de voorkeur aan een werkend bestaan op de boerderij in Noorbeek, in de gemeente Eijsden-Margraten in Limburg. Zo kwam de nieuwe stal er.

Die laatste optie was ook de keuze van de gemeente. Zij vond de ruim 35 jaar oude stal niet meer van deze tijd. De familie Lemlijn koos eieren voor haar geld. Sinds 2017 is de nieuwe stal in gebruik.

Keuze voor boerenleven

'Tijdens mijn opleiding aan de HAS heb ik bij een aantal adviesbureau's, waaronder Arvalis, stage gelopen. Dan zit je de hele dag op kantoor achter de computer en dat bleek uiteindelijk toch niet wat ik wilde. Vandaar dat ik voor het leven op de boerderij koos. Had ik die keuze niet gemaakt, dan was de stal er nooit gekomen', benadrukt Guido.

De gemeente juichte de komst van een nieuwe stal alleen maar toe

Melkveehouder Marjo Lemlijn

'Een opvolger betekent dat je je als bedrijf ook verder moet ontwikkelen, omdat de oude stal niet meer up-to-date was', vult moeder Marjo Lemlijn (51) aan.

'De gemeente liet weten de komst van een nieuwe stal alleen maar toe te juichen. Had Guido niet voor het werken op de boerderij gekozen, dan was de oude stal blijven staan en hadden mijn man en ik tot ons pensioen doorgewerkt.'

Er is gekozen voor een dak met dubbele kap; een idee van de familie Lemlijn.
Er is gekozen voor een dak met dubbele kap; een idee van de familie Lemlijn. © Twan Wiermans

Vergunningsprocedure

De familie start in 2010 de vergunningsprocedure. 'Dat heeft een tijdje geduurd, omdat we ervoor moesten zorgen dat stal in de omgeving zou passen. Ons bedrijf ligt tamelijk hoog ten opzichte van de omliggende wegen en dan valt een stal uiteraard nogal op.'

Lemlijn neemt een adviesbureau en landschapsarchitect in de arm. Het adviesbureau kijkt naar vormgeving van het gebouw, de landschapsarchitect naar de natuurlijke inpassing.

De vraagstelling: wat kunnen we doen om de stal minder in het landschap te laten opvallen? Het uiteindelijke idee komt uit de koker van de familie Lemlijn. Er wordt gekozen voor een dak met dubbele kap.

Alternatief

'We zijn zelf naar alternatieven op zoek gegaan', vertelt vader Pierre Lemlijn (58). 'In de buurt bleek een aantal stallen aan het landschap aangepast en daar hebben we ons door laten inspireren. We gingen van een nokhoogte van één keer 12 naar twee keer 10 meter. Door de verspringing in de lengte oogt de stal bovendien een stuk minder breed. Het geeft een wat speelser effect.'

Voor de nieuwe stal kiest de familie Lemlijn voor een 0-6-0-opstelling, met de voergang aan de buitenkant en diepstrooiselboxen met biobedding van gescheiden mest. Ook ligt er een emissiearme roostervloer, de ecovloer.

Verder heeft de stal een combischuif en is hij complex klimaatgestuurd. Door te kiezen voor een 2x12-zij-aan-zij quick-E-melkstal, verloopt het melken vlot. De oude stal wordt gebruikt voor het huisvesten van kalfjes.

Keuze voor melkstal bijzonder

Kiezen voor een melkstal in een tijd dat een melkrobot meer regel dan uitzondering is, mag je best bijzonder noemen. Voor Guido had het vooral met regelmaat te maken.

'Met een melkrobot ben je in principe flexibeler in je werk. Maar wanneer ik 's avonds wegga, wil ik de deur met een gerust hart dicht kunnen trekken zonder het idee te hebben dat je ieder moment kunt worden opgepiept. Daarnaast sta ik graag tussen de koeien.'

Steeds meer kantwoorwerk

Hij vervolgt: 'Tijdens het melken vinden we de rust om samen bezig te zijn en dingen te vertellen. Ik ben opgegroeid op de boerderij en het buiten bezig zijn in de natuur vind ik nog steeds heel erg leuk. Hoewel er tegenwoordig op een bedrijf wel steeds meer kantoorwerk wordt gedaan. Het is meer gecombineerd', legt Guido Lemlijn uit.

Pierre Lemlijn: 'Er zijn meer regels waar een ondernemer zich vandaag de dag aan moet houden. Dat was vroeger anders. De huidige generatie pakt dat soort dingen sneller op. Dat komt omdat ze ermee zijn opgegroeid en ze een opleiding in die richting hebben gevolgd.'

Weidegang

Dankzij de nieuwe stal heeft Lemlijn de mogelijkheid van weidegang. 'De huiskavels grenzen aan de stal, waardoor we met veel verschillende blokken heel goed beweiding toepassen. Met de komst van de nieuwe stal is weidegang overigens geen must. De dieren hebben in de nieuwe stal voldoende comfort.'

Buren betrekken

Buurtbewoners werden van begin af aan bij de plannen van de familie betrokken. Dat pakt goed uit. 'We hebben ook nooit problemen met onze buren gehad, anders was het wellicht een stuk moeilijker geweest', zegt Lemlijn.

'Met de komst van de nieuwe stal ondervinden de buren bovendien geen hinder meer van de melkwagen die tegenwoordig achterom kan rijden om de melk op te halen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer