Waterschapspartij%3A+boer+moet+meer+doen+voor+schoon+water
Nieuws
© Koos van der Spek

Waterschapspartij: boer moet meer doen voor schoon water

De agrarische sector meer moet doen om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat schrijft de Algemene Waterschapspartij in haar programma voor de waterschapsverkiezingen van 20 maart 2019. Het programma is deze week gepresenteerd.

'Het Deltaprogramma Agrarisch Waterbeheer heeft afgezien van enkele veelbelovende proefprojecten veel te weinig opgeleverd. De AWP wil dat de agrarische sector meer doet en resultaten boekt', zo staat in het programma dat voor heel Nederland is bedoeld. 'De waterschappen kunnen met de instrumenten vergunningverlening, toezicht, en effectief investeren de landbouw bij hun problemen helpen.'

Zuiveren aan de bron

De AWP is een voorstander van het verplicht stellen van het zuiveren van afvalwater aan de bron van de vervuiling, bijvoorbeeld bij glastuinbouwbedrijven en mestverwerkingsbedrijven. Overigens hebben glastuinbouwbedrijven al verregaande verplichten op dit vlak. De partij meldt ook bezorgd te zijn over de milieueffecten van insecticiden in het oppervlaktewater.

Daarnaast wil de AWP actie ondernemen om te voorkomen dat resten van geneesmiddelen in het oppervlaktewater komen. Zo zetten ze in op afvalwaterzuivering van ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Andere aandachtspunten in het verkiezingsprogramma zijn het beter toepassen van het gedachte 'de vervuiler betaalt'. Daarbij streeft de AWP naar ketenaansprakelijkheid waarbij ook andere deelnemers uit de keten worden aangesproken op verontreiniging.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer