Geen+onteigening+Friese+landbouwgrond+voor+veenweide
Nieuws
© Tienke Wouda

Geen onteigening Friese landbouwgrond voor veenweide

Gedeputeerde Staten van Friesland vinden het plan van de oppositiepartijen om landbouwgrond te onteigenen voor veenweide en natuurinclusieve landbouw te ver gaan. Volgens het provinciebestuur is dit in strijd met het coalitieakkoord.

Verwerving van gronden moet plaats vinden op minnelijke basis, stelt het provinciebestuur in een zienswijze op de 'integrale aanpak behoud Friese natuur en landschap'. Oppositiepartijen 50Plus, ChristenUnie, D66, GrienLinks, Partij van de Arbeid en Partij voor de Dieren lanceerden onlangs een initiatiefplan voor het Veenweideplan.

Boeren moeten over gaan op natuurinclusieve landbouw om onder meer de biodiversiteit te vergroten en de C02-uitstoot te verlagen door het waterpeil flink te verlagen. Uiteindelijk willen de Statenpartijen komen tot een totale vernatting van het veenweidegebied.

Volgens Gedeputeerde Staten is het dan zo nat, dat er nagenoeg geen landbouw meer mogelijk is. 'Wij zijn van mening dat hiermee de landbouwfunctie niet in stand kan blijven in het veenweidegbied. Dat past niet in de door Provinciale Staten vastgestelde Veenweidevisie. Ons uitgangspunt is daarom om vast te houden aan het principe 'peil volgt functie', geven Gedeputeerde Staten in een brief naar Provinciale Staten aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer