Toekomst+veenweideboer+weg+met+oppositieplan
Nieuws
© Tienke Wouda

Toekomst veenweideboer weg met oppositieplan

Er is geen toekomst meer voor het gros van de melkveehouders als de plannen van de oppositiepartijen in de Friese Staten doorgaan. Dat stelt LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh.

Om die mensen uit te kunnen kopen, moet er 'een boel geld' naar de veenweide toe, aldus Sterkenburgh. Het 35.000 hectare grote veenweidegebied telt zo'n 900 boeren.

PvdA, PvdD, ChristenUnie, 50Plus, D66 en GrienLinks maakten maandagavond op een biologisch bedrijf in Tytsjerk hun initiatiefvoorstel voor behoud van de Friese natuur en landschap bekend. Het is een alternatief voor de plannen in de Veenweidevisie. Ze pleiten voor een totale vernatting van de veenweide.

Kleinere percelen

'De meeste boeren kunnen met een drooglegging van 20 tot 40 centimeter niet uit de voeten', stelt Sterkenburgh. 'Die peilverhoging is te drastisch. Het betekent kleinere percelen en kleinere machines. Dat gaat om een bedrijfsvoering zoals veertig jaar geleden. Ook het Wetterskip kan dit niet aan.'

Dat ondernemers kunnen verdienen door verkoop van lokale producten, zoals de partijen voorstellen, is bovendien geen haalbare kaart, stelt de LTO Noord-bestuuder. De ambitie van de partijen is dat 95 procent van de inwoners in het veenweidegebied gebruikmaakt van deze lokale producten. 'Er wonen te weinig mensen in het veenweidegebied om een verdienmodel te creëren. Het is de Randstad niet waar in een straal van 20 kilometer een miljoen mensen wonen.'

Namens de zeven landbouwpartijen komt Bouwe Bakker deze week nog met een reactie op het voorstel van de oppositie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer