Prijs+van+bouwland+stabiel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Prijs van bouwland stabiel

De gemiddelde prijs van bouwland in 2017 lag met 65.500 euro per hectare op vrijwel hetzelfde niveau als in 2016. Dat meldt makelaarsvereniging NVM.

De daling van de prijs in de eerste helft van het jaar naar 62.000 euro is gecompenseerd door de prijsstijging naar 71.000 euro per hectare in de tweede helft van het jaar. 'In deze periode is een relatief groot areaal bouwland in de IJsselmeerpolders tegen een forse prijs overgedragen', staat in het NVM Agrarische & Landelijk Vastgoedbericht van april.

De lage rente heeft een opwaarts prijseffect en trekt bovendien investeerders aan die de grond verpachten en daardoor een hoger rendement realiseren dan geld op een spaarrekening aan te houden, stelt de NVM.

Grootste stijging in IJsselmeerpolders

In de meeste landbouwgebieden is de grondprijs in 2017 toegenomen, met de absoluut grootste stijging in de IJsselmeerpolders (plus 13.400 euro, ofwel 17 procent). In drie gebieden is de prijs echter gedaald: Hollands/Utrechts Weidegebied (min 6 procent), Zuidwestelijk Akkerbouwgebied (min 3 procent) en Zuid-Limburg (min 2 procent). De grondprijs liep vorig jaar uiteen van ongeveer 47.700 euro per hectare in het Noordelijk Weidegebied tot 90.400 euro per hectare in de IJsselmeerpolders.

Het aantal bij NVM A&LV-makelaars te koop staande akkerbouwbedrijven is vorig jaar gedaald dankzij een toename van de verkopen. De bedrijven die in de laatste vijf jaar te koop stonden, zijn gemiddeld 20 hectare groot. 'Daarmee zijn ze meer dan de helft kleiner dan het gemiddelde van de totale voorraad akkerbouwbedrijven (42 hectare). Dit komt doordat opstallen soms met slechts een deel van de bijbehorende grond worden aangeboden', schrijft de NVM.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer