Agrarische+ontwikkelingen+zet+markt+in+beweging
Nieuws
© Ger Loeffen

Agrarische ontwikkelingen zet markt in beweging

De markt voor agrarische vastgoed en landbouwgrond is weer in beweging. De gestegen melkprijs, fosfaatrechten, fipronil-crisis en het slot op de Brabantse veehouderij missen hun uitwerking echter niet.

De impact van deze ontwikkelingen op de vastgoedmarkt is groot, blijkt uit de tweede NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht dat donderdag is verschenen.

Dankzij de betere melkprijs zijn de transacties in de melkveehouderij weer toegenomen. Het aantal verkochte melkveebedrijven is in 2015 en 2016 afgenomen, maar halverwege dit jaar is het aantal verkopen al gelijk aan dat over heel 2016. 'In de sector worden ook al de eerste afspraken gemaakt voor aan- en verkoop van fosfaatrechten. Daarbij sorteren de melkveehouders voor op het stelsel dat naar verwachting per 1 januari 2018 in werking treedt', zegt voorzitter Ard Klijsen van NVM vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed.

Akkerbouwbedrijven hebben in de afgelopen jaren gemiddeld een hoger saldo gerealiseerd dan melkveebedrijven. Voor 2016 is dit saldo geraamd op 97.000 euro per akkerbouwbedrijf, tegen 75.000 euro per melkveebedrijf. Mogelijk worden de rollen in 2017 omgedraaid door uiteenlopende prijsontwikkelingen in de twee sectoren.

Aardappelprijzen

Klijsen: 'De resultaatontwikkeling in de akkerbouw wordt vooral bepaald door de aardappelprijzen. De gunstige groei-omstandigheden in juli en augustus 2017 en de uitbreiding van het aardappelareaal in Noordwest-Europa leiden tot de verwachting van een grotere aardappelproductie, wat de prijzen drukt.'

De prijs van bouwland is in de eerste helft van 2017 met 6 procent gedaald tot 62.000 euro per ha. De daling is mede bepaald door relatief veel waarnemingen in gebieden met lagere bouwlandprijzen. Na een daling van de verkopen in 2015 en 2016, ligt het aantal verkochte akkerbouwbedrijven medio 2017 al op het niveau van 2016.

Erfpacht

De gemiddelde agrarische grondprijs is in de eerste helft van 2017 uitgekomen op 57.800 euro per hectare (ha). Dat is vergelijkbaar met de prijs over heel 2016. De prijs van bouwland is lager en die van grasland hoger. De grondmobiliteit staat onder druk.

'Potentiële verkopers zijn afwachtend vanwege de lage rente en de vermogens-rendementsheffing. Kopers zijn voorzichtig. Banken zijn terughoudend met het financieren van grond. De laatste tijd wordt echter wel vaker gebruik gemaakt van erfpacht, waarbij grond wordt verkocht aan de erfpachtgever als financieringsmiddel', zegt Klijsen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
Meer weer