Rechter+laat+waterschap+zweten
Nieuws
© Geert Job Sevink

Rechter laat waterschap zweten

Wie is voor wat verantwoordelijk bij de proef met een verhoogd waterpeil in het Lauwersmeergebied? Om die vraag draaide het donderdag vooral in een bomvolle zaal in het Gerechtshof in Groningen.

De rechtszaak was aangespannen door onder meer LTO Noord, NAV en eigenaren van jachthavens en restaurants tegen Waterschap Noorderzijlvest. De complexiteit zorgde ervoor dat de zitting 8,5 uur duurde, inclusief enkele schorsingen. De animo op de publieke tribune met ruim zestig, vooral boerentoehoorders, was ook voor de rechtbank bijzonder. Extra stoelen moesten worden aangesleept. 'Een circus', noemde rechter Ruud Vucsán het.

Staatsbosbeheer wil in het Lauwersmeer zes weken in februari en maart het peil 40 centimeter verhogen om de rietkraag te herstellen. Waterschap Noorderzijlvest verleende Gedeputeerde Staten van Groningen hiervoor een vergunning. Tegen deze vergunning gingen boeren en recreatiebedrijven in bezwaar.

Boeren vrezen schade door vernatting en verzilting van de percelen en meer kans op besmetting van bruinrot. Maar deze zorgen zijn volgens de advocaat van waterschap onterecht. 'Er zijn dagen dat de waterstand hoger is dan die in de peilproef wordt. Als je het met het nuchtere boerenverstand bekijkt wat er gebeurt, is de situatie niet heel anders dan in december. Als het nu niet overloopt, loopt het straks ook niet over.'

Plat

Vucsán was er op den duur wel klaar mee. Hij vroeg zich hardop af of het waterschap ook andere antwoorden had dan 'wij doen dit altijd, het komt altijd wel goed.' Deze uitspraak leverde hem een geïrriteerde reactie van de advocaat op. 'Dat zeg ik niet, dat vind ik veel te plat'. De kans dat er een ramp gebeurt, wordt niet groter door deze proef. Waarom niet? De periode van februari en maart is rustiger dan december en januari. En met het beheerprotocol kunnen we het peil er tijdig van afhalen.'

De rechter wilde precies weten wie dat peil, met een druk op de knop bij de Cleveringsluizen, er dan moet afhalen, het waterschap of de provincie. Dat geldt ook voor wie verantwoordelijk is voor het monitoringsplan. Dat volgens boeren veel te mager is en te laat is begonnen. 'Als u zich niet zo goed voelt. En een collega gelooft het ook wel. Roept u dan niet dat het monitoringsplan een verantwoordelijkheid is van GS?', vroeg hij het waterschap.

Peilbuizen

Akkerbouwer Sigrid Arends uit Warfstermolen (foto) uitte kritiek op de 0-meting, die volgens haar geen 0-meting is. 'Vorig jaar februari zijn twee peilbuizen geplaatst voor de meting. Maar de metingen zijn pas begonnen in de zomer. Dat kan toch niet. Dan heb je toch geen fatsoenlijke 0-meting.'

Bovendien kan Arends de gegevens van de peilbuizen nog steeds niet uitlezen. Waterschap Noorderzijlvest gaf daarop aan dat de ondernemer 'binnen tien minuten' de inloggegevens krijgt om de gegevens uit te lezen.

Goed gevoel

LTO Noord-bestuurder Tineke de Vries kijkt met een goed gevoel terug op de rechtszaak. 'Het is voor de eerste keer dat er goed naar ons is geluisterd. De rechter heeft het waterschap behoorlijk laten zweten.' De rechter kon nog niet aangeven wanneer de uitspraak is. De rechtbank beraadt zich eerst het monitoringsplan. De vraag is of dit plan bij de vergunning hoort. Wat voor consequenties dit heeft voor de proef, die half februari zou beginnen, is nog niet duidelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer