Mestic+wil+raffinaderij+voor+rundveemest+bouwen
Interview
© Michiel Elands

Mestic wil raffinaderij voor rundveemest bouwen

Onder de naam Chivas Venture houdt de Schotse whiskyproducent Chivas elk jaar een competitie met geldprijzen voor start-ups die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Mestic, het Eindhovense bedrijf van Jalila Essaïdi dat textiel van mest maakt, is namens Nederland genomineerd.

Mestic maakt textiel van mest. Leg dat nog eens uit?

'Wij ontleden rundveemest en zetten het om in ruwe grondstoffen. Dat kan bijvoorbeeld hoogwaardig plastic zijn of textiel. Wij zetten nu vol in op textiel.'

Ik geloof echt dat mest een waardevolle grondstof is en niet alleen een probleem

Jalila Essaïdi, Mestic

Waarom?

'Er is veel vraag van textielproducenten naar alternatieve en duurzame grondstoffen voor de productie van kleding. Ze gebruiken pulp uit hout en katoen, maar dat is natuurlijk niet bepaald duurzaam.'

En mest kan in dat gat springen?

'Er is ruim voldoende mest om hiervoor in te zetten. Iedereen kent het probleem van mestoverschotten in Nederland en de hoge prijzen die boeren moeten betalen om het af te voeren. Wij kunnen als enige bedrijf in de wereld rundveemest omzetten in textiel. Hout en katoen zijn onze huidige bronnen voor textielproductie op basis van cellulose, maar dit kan ook met mest.'

Waarom is dat duurzaam?

'Omdat je op die manier op mest kunt verdienen en een mesteconomie kunt creëren. Wij willen een raffinaderij voor rundveemest bouwen. Zo kun je een lokale maakindustrie opzetten door hier in de regio textielfabrieken te realiseren. Daardoor zullen de houtkap en katoenproductie voor textiel afnemen.'

Wat is uw drijfveer?

'Ik geloof echt dat mest een waardevolle grondstof is en niet alleen een probleem. Daarom vind ik ook dat het aantal koeien niet per se af moet nemen omdat er een mestoverschot is. Wij bewijzen dat het kan.'

Als dit het ei van Columbus is voor het mestprobleem, waarom stappen investeerders dan niet op deze trein?

'Investeerders denken alleen maar aan hun eigen belang en het snelle geld en gaan niet voor de langetermijnwinst op het gebied van omgeving en het sociale aspect. We willen op eigen kracht en samen met de boeren dit doen. Onder meer door middel van dit soort prijsvragen hopen we dat te kunnen realiseren.'

Mestic dingt mee naar de publieksprijs van 200.000 dollar. Wat gaat u met het geld doen, als u wint?

'We willen onze productielocatie opschalen en zijn al met meerdere provincies in gesprek daarover. Hierbij wil ik alle veehouders oproepen om via Facebook van Chivas Venture hun stem op ons uit te brengen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer