LTO noemt studie neonics kort door de bocht

De vertaling door wetenschappers van een groot aantal onderzoeken naar de effecten van neonicotinoïden in de land- en tuinbouw, is te kort door de bocht, zegt LTO Nederland.

LTO+noemt+studie+neonics+kort+door+de+bocht
© Ses VanderHave

LTO Nederland reageert vanavond in een persbericht op een artikel in Trouw waarin staat dat het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw onnodig is. Trouw baseert zich op een overzichtsstudie van een groep internationale onderzoekers.

Volgens LTO heeft de land- en tuinbouw het gebruik van neonicotinoïden de afgelopen jaren sterk verminderd en waar mogelijk kiezen akkerbouwers en tuinders voor alternatieven. Bovendien zijn deze middelen in voor bijen aantrekkelijke gewassen al jaren niet meer toegestaan.

Voor een aantal gewassen geldt dat zaadbehandeling nu nog het milieuvriendelijkste alternatief is, stelt LTO. op dit moment zal een totaalverbod op neonicotinoïden eerder leiden tot ongewenste ontwikkeling van een hogere inzet van middelen met een hogere milieulast, schrijft de belangenorganisatie.

Verzekeren tegen misoogst

De wetenschappers presenteren in hun studie het verzekeren tegen misoogsten als alternatief voor het gebruik van neonicotinoïden. Voor LTO Nederland is dat geen optie. Nederlandse gewastelers kunnen zich geen misoogst veroorloven vanwege reputatieschade op de exportmarkt.

LTO Nederland heeft veel moeite met de vertaling van de conclusies. Die zijn te kort door de bocht, vindt de organisatie. De wetenschappers verwijzen in hun studie veelal naar het gebruik van neonicotinoïden als zaadcoating in mais, terwijl dit al enkele jaren verboden is. De belangrijkste toepassingen in ons land betreft zaadcoating in gewassen die niet aantrekkelijk zijn voor bestuivers zoals suikerbieten, uien, en bepaalde groentegewassen.

De wetenschappers benoemen alternatieve maatregelen of methoden. Een aantal van deze, zoals gebruik van de steriele insecten-techniek en afdekking van fruitbomen met netten, zijn in Nederland praktijk. Andere genoemde maatregelen zijn nog niet praktijkrijp of praktisch niet toepasbaar in Nederland.

Denkfout

Volgens LTO Nederland maken de onderzoekers een denkfout door te stellen dat het preventief gebruik van neonicotinoïden niet past bij de strategie van de geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Doel van IPM is een gezond gewas met een zo laag mogelijke milieubelasting. Preventie en niet-chemische maatregelen hebben daarbij de voorkeur.

Dit neemt niet weg dat soms preventieve inzet van chemische gewasbescherming beter is voor het milieu is dan gebruik tijdens de groei van het gewas, benadrukt LTO. Specifiek voor zaadcoating met neonicotinoïden blijkt dat alternatieven niet per sé een lager risicoprofiel hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer