Neonicotinoïden mogelijk alleen nog onder glas

Landbouwminister Carola Schouten gaat ervan uit dat de Europese Commissie het gebruik van neonicotinoïden gaat beperken tot alleen de toepassingen onder glas.

Neonicotino%C3%AFden+mogelijk+alleen+nog+onder+glas
© Nieuwe Oogst

De bewindsvrouw schrijft dit deze week in een brief aan de Tweede Kamer. De verwachting is dat de Europese Commissie binnenkort met een definitief voorstel komt om het gebruik van neonicotinoïden verder aan banden te leggen. Eind maart brengen de EU-lidstaten mogelijk het voorstel van de EC in stemming.

EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, presenteerde vorige week een studie met de bevestiging dat neonicotinoïden schadelijk zijn voor alle bijensoorten. Op basis van deze resultaten verwacht Schouten dat in het voorstel van de commissie het gebruik van deze middelen in open teelten volledig zullen verdwijnen. Alleen toepassingen onder glas zullen dan nog in aanmerking komen voor een toelating.

Schouten schrijft dat zodra de voorstellen beschikbaar zijn, zij zich hierover laat voorlichten door het Ctgb. De minister stelt dat zij waarschijnlijk bij de lijn blijft dat ingrijpen in de toelatingen noodzakelijk is als EFSA risico's ziet voor bijen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer