Twee+Nederlanders+in+Europese+%27glyfosaatcommissie%27
Nieuws
© Peter Smit

Twee Nederlanders in Europese 'glyfosaatcommissie'

In de speciale commissie van het Europees Parlement die gaat onderzoeken hoe pesticiden toegelaten worden op de Europese markt zitten twee Nederlanders. Naast Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) neemt Gerben-Jan Gerbrandy (D66) zitting in de dertigkoppige 'glyfosaatcommissie', zo werd donderdag besloten in Straatsburg.

Het parlement stemde eerder deze week in met de oprichting van de commissie, die getuigen kan oproepen en niet-openbare studies opvragen. Aanleiding is de vijfjarige verlenging van de vergunning voor de omstreden onkruidverdelger glyfosaat van afgelopen november, mede gebaseerd op het oordeel van de Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA dat het middel niet kankerverwekkend zou zijn.

De EFSA heeft zich volgens critici laten beïnvloeden door onderzoek dat Monsanto heeft aangeleverd. Dat chemiebedrijf is de fabrikant van het glyfosaathoudende middel Roundup.

Negen maanden

De commissie gaat de komende negen maanden kijken naar de toelatingsprocedure, eventuele tekortkomingen in de wetenschappelijke beoordeling en mogelijke belangenconflicten daarbij.

Hazekamp wil 'dat de onderste steen boven komt'.' Haar CDA-collega Annie Schreijer-Pierik (CDA) zei eerder de commissie 'totaal overbodig' te vinden. Volgens haar zijn de onderzoeken objectief en de adviezen onafhankelijk.

Nederland was een van de achttien EU-landen die voor de verlenging van de Europese glyfosaatvergunning stemden. De Europese Commissie heeft inmiddels meer openheid beloofd, naar aanleiding van een burgerinitiatief waarin meer dan een miljoen Europeanen opriepen tot een verbod op glyfosaat en openbaarmaking van wetenschappelijke rapporten die worden gebruikt bij het beoordelen van bestrijdingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer