Petitie+vraagt+Schouten+tegen+neonics+te+stemmen
Nieuws
© Han Reindsen

Petitie vraagt Schouten tegen neonics te stemmen

Een groep prominente Nederlanders steunt een petitie tegen het gebruik van neonicotinoïden. De petitie is een initiatief van Bee Foundation, de Bijenstichting en The Pollinators.

Deze organisaties roepen minister Carola Schouten op om in Europa te stemmen voor een totaalverbod op neonicotinoïden. De prominente Nederlanders die deze petitie steunen zijn onder meer Jan Terlouw, Willem Lageweg (voormalig directeur van MVO-Nederland), Volkert Engelmans (directeur van handelsbedrijf Eosta) en een groep vooraanstaande onderzoekers.

Eind maart stemt de Europese Unie over de toelating van clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam voor buitenteelten. De initiatiefnemers van de petitie wijzen Schouten erop dat al elf Europese lidstaten voor een totaalverbod van deze drie neonicotinoïden gaan stemmen. Zij willen dat de bewindsvrouw voor Nederland hetzelfde doet.

Milieuvriendelijke alternatieven

Inmiddels is de petitie ruim 1.500 keer ondertekend. Het doel is om minimaal 10.000 handtekeningen te verzamelen. Tegelijk met de petitie kondigt dagblad Trouw vandaag de publicatie van een overzichtsstudie aan waarin wetenschappers aantonen dat er voldoende milieuvriendelijke alternatieven zijn voor neonicotinoïden.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer