Durven mannen te verbinden?

Ik ben deelnemer aan de Praktijkschool voor verbindend ondernemen. Als enige man in een groep enthousiaste vrouwen! Nu heb ik daar op zich geen probleem mee. Maar als het gaat om verbindend ondernemen of zaken als communicatie, dan ben ik nogal eens in de kleinst mogelijke minderheid.

Durven+mannen+te+verbinden%3F
© Mike Schellart

Het bijzondere is dat diverse collega boeren, mannen bedoel ik, wel klagen over media, Wakker Dier, milieudefensie, burgers die eisen stellen en consumenten die niet willen betalen. Dat zie je ook terug op internetdiscussies.
Kennelijk vinden we het belangrijk om gewaardeerd te worden. We willen dat de maatschappij ons begrijpt. Dan moet je er in investeren. Ik ben blij dat vele boerinnen daar aan werken en zich daar ook in willen scholen. Dat zouden ook meer mannen mogen doen.

Ik worstel met aanvallen op de sector. Moet je terugslaan? Moet je je verdedigen? Of moet ik het laten gaan? Hoe kan ik het best reageren? Verbinden met de samenleving begint wel met zelfkennis. Waarom voel ik mij geraakt of gekwetst of gefrustreerd door bepaalde uitlatingen? Wat doe ik daar vervolgens mee? En waarom wil ik gewaardeerd worden door de maatschappij? Dat soort vragen wil ik voor mezelf duidelijk hebben. En ik wil leren hoe ik kan bijdragen aan de maatschappelijke waardering voor de landbouw in zijn algemeenheid en de melkveehouderij in het bijzonder.

Een van de leuke onderdelen van de Praktijkschool is de verrassende leerervaring. Je krijgt een workshop aangeboden die normaal niet direct op je pad komt. In mijn geval een rond de tafel bijeenkomst van VIDM (vaker in de media). Daar heb ik geleerd hoe redacties van diverse media werken en hoe er geselecteerd wordt wanneer iets of iemand nieuwswaardig is. Ook hier is het belangrijk jezelf te kennen. Wat is je drijfveer in je werk en waarom doe je de dingen die je doet? Je moet van jezelf weten wat je unieke waarde is. Waar ligt jouw kracht, zodat je je boodschap of product zodanig onder de aandacht kunt brengen dat journalisten of redacteuren het als nieuws gaan beschouwen.

Nu weet ik van mezelf dat ik zaken helder kan verwoorden, zeker op papier. En ik ben ook een nar, die net die vragen durft te stellen waar anderen langs lopen of niet durven op te pakken. Dat vertaalt zich in columns, tot nu toe beperkt tot Nieuwe Oogst. Daarnaast pak ik andere zaken op waarmee ik verbinding leg met de maatschappij. Zoals voorzitterschap van Landbouwmuseum De Laarman, die naast historie ook de weg van het voedsel van boer tot bord in beeld wil brengen.

Naast bijblijven met technische ontwikkelingen in de melkveehouderij is ook scholing op het verbinden met de samenleving van belang voor een gewaardeerde toekomst voor de sector. Dus mannen, kom op!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer