Biologisch+bedrijf+krijgt+jaarlijkse+controle
Nieuws
© EP

Biologisch bedrijf krijgt jaarlijkse controle

Biologische land- en tuinbouwbedrijven worden in de toekomst minimaal eens per jaar gecontroleerd op het naleven van de voorschriften voor biologisch boeren.

Wanneer bij bedrijven in drie opeenvolgende jaren geen afwijking van de regels is vastgesteld, worden zij eens per twee jaar bezocht. Dat heeft het Europees Parlement besloten. De nieuwe regels gaan in per januari 2021.

Tevens is besloten dat boeren een gemengd bedrijf kunnen hebben, waar ze op biologische en niet-biologische wijze produceren. Voorwaarde is dat de beide activiteiten duidelijk zijn gescheiden. Het parlement wil hiermee de drempel om over te stappen verlagen.

Beperkingen opleggen

Lidstaten die momenteel beperkingen opleggen voor ongeoorloofde stoffen in biologisch voedsel, zoals pesticiden, kunnen dit blijven doen als ze biologische voedingsmiddelen uit andere EU-landen die aan EU-regels voldoen op hun markten toelaten. Buitenlandse biologische boeren die leveren aan de Europese Unie moeten ook aan de Europese regels voldoen.

Het Europees Parlement heeft met ruime meerderheid groen licht gegeven voor de nieuwe wet over biologische productie en het labelen van producten als 'biologisch'. Er werd 466 keer voor gestemd, 124 keer tegen en er waren 50 onthoudingen. Het besluit moet nog officieel worden goedgekeurd door de Europese landbouwministers. Zij hebben in november reeds aangegeven dat zij willen instemmen nadat het Europees Parlement dat ook heeft gedaan.

Uitzonderingen

Er is drie jaar aan de nieuwe verordening gewerkt. Er was lange tijd een discussie over eventuele uitzonderingen voor het gebruik van gangbare producten in de biologische keten. Deze uitzonderingen worden in de nieuwe regelgeving niet langer gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer