%27Planty+Organic+kan+opnieuw+subsidie+aanvragen%27
Nieuws
© Han Reindsen

'Planty Organic kan opnieuw subsidie aanvragen'

Het akkerbouwsysteem Planty Organic kan opnieuw gebruik maken van het bestaande instrumentarium voor de financiering van landbouwkundig onderzoek, zoals bijvoorbeeld via de Topsector Agro & Food.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in reactie op Kamervragen. Aanleiding voor de Kamervragen is het feit dat er nog geen geld is voor verlenging van het project, dit na het bericht 'Project teelt zonder mest zit zonder geld' in Nieuwe Oogst.

Planty Organic op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl streeft naar een biologisch akkerbouwsysteem dat volledig op eigen mineralenvoorziening draait, zonder aanvoer van meststoffen van buitenaf. De bemesting vindt plaats met stikstofbindende maaimeststoffen, groenbemesters en gewasresten.

Hoopgevend

Volgens Schouten laat het project zien dat met een akkerbouwsysteem met volledig eigen stikstofvoorziening opbrengsten op een redelijk niveau zijn te bereiken. De onkruiddruk is beheersbaar en de bodemvruchtbaarheid laat (nog) geen dalende tendens zien.

Schouten is van mening dat de hoge fosfaat- en stikstofefficiëntie in het project hoopgevend is voor de bodem- en waterkwaliteit. Ondanks de hoopgevende tussenresultaten en de vragen die er nog liggen, wil de minister de financiering van het project niet zonder meer verlengen.

'Projectfinanciering is altijd voor bepaalde duur, namelijk voor de duur van het uitvoeren van een duidelijk omschreven en vastgesteld plan. Een project heeft per definitie een einde. Verlenging is nooit een automatisme', schrijft Schouten.

Ik-God Biologische landbouw
Forse groei bio in Europa Biologische landbouw
Groeispurt in biomarkt Europa Biologische landbouw

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer