Ebelsheerd+met+breedspoor+klaar+voor+biologisch
Nieuws
© foto: SPNA

Ebelsheerd met breedspoor klaar voor biologisch

Proefboerderij Ebelsheerd heeft vorig jaar 27 hectare grond in omschakeling gelegd naar biologische landbouw. In het kader van deze omschakeling is er geïnvesteerd in nieuwe machines.

Er is onder andere een Case Maxxum 130 CVX gekocht, die is omgebouwd naar een spoorbreedte van 3,20 meter. Het gewas groeit op bedden van 3 meter breed, met een tussenruimte van 20 centimeter. Hierdoor blijft de grond waar het gewas op groeit onbereden, het zogenoemde rijpadensysteem.

Tevens is er een nieuwe kopegzaaicombinatie met zaaischijven (Lemken Solitair) aangeschaft met een werkbreedte van 3 meter. In plaats van de standaard zaaibreedte van 12,5 centimeter, heeft deze machine een zaaibreedte van 15 centimeter per schijf.

Groenbemesters

Hiervoor is gekozen omdat SPNA-proefboerderij Ebelsheerd in het biologische bouwplan veelvuldig met groenbemesters gaat werken. Het idee is dat met een zaaibreedte van 15 centimeter de schijven makkelijker door gewasresten snijden.

Opstropen van grond en gewasresten is zo beter te voorkomen. Ook is een klepelbak (Perfect) aangeschaft. Deze gebruikt de proefboerderij vooral voor het klepelen van de groenbemesters.

Demovelden

Op de 27 hectare biologische landbouw komen kavels van ongeveer 4 hectare met demovelden met gewassen, zoals erwten, sperziebonen, graan, pompoen, zaadspinazie, suikermais en luzerne. Hierbij komen alle aspecten als onkruidbeheersing, arbeidsinzet en oogstbaarheid aan bod.

Proefboerderij Ebelsheerd gaat nieuwe en bestaande teelttechnieken beproeven en demonstreren. Daarnaast worden er veldbezoeken en informatiebijeenkomsten georganiseerd rond het thema biologische landbouw.

Bekijk meer over: