Ik%2DGod
Column
© Pixabay

Ik-God

Ik heb uw aandacht! Ik! De Dikke Ik, zoals Mark Rutte zei. Met ruim 100 kilo schoon aan de haak, ben ik letterlijk de dikke ik. Daar wil ik het niet over hebben. Het gaat over het doorgeslagen individualisme. De Ik.

Onlangs waren er verkiezingen. Het politieke landschap is verder versnipperd. Volop polarisatie. Het lijkt alsof iedereen zijn eigen partij wil hebben en wil worden gehoord, ook met betrekking tot de landbouw. Dat mag. Niks mis mee. Tegelijkertijd wil iedereen zijn zin doordrijven. De Ik-God. De Dikke Ik. Van milieuextremist tot bio-industrieel.

De Ik-God heerst. De huidige mens maakt zichzelf tot zijn eigen godje als maat der dingen, waar al het andere ondergeschikt aan moet zijn en naar moet luisteren. Tot de andere mensen toe die zichzelf ook Ik-God vinden aan toe. Egoïsme en egocentrisme.

Eigengevoel staat centraal

Ook bij het zogenaamde sociale, milieuvriendelijke en dergelijke. Daarbij gaat het er vooral om hoe goed de sociale en milieuvriendelijke Ik zich voelt. Het eigengevoel staat centraal om de honger van de Ik-God te stillen. En omdat God niet meer bestaat (zoals Nietzsche stelt) en er geen basisstructuur meer is, zijn er nogal veel Ik-Goden. Ze klitten vaak in groepjes samen, sektarisch.

Wij zijn ook gewone mensen, dus wij zijn soms net zulke rotkrengen als ieder ander

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschenhoek

We gaan uit van het eigenbelang. Dat is niet erg. Maar er is eigenbelang en eigenbelang. Waarom zoveel mensen niet in de gaten hebben dat het eigenbelang juist sterk kan zijn via het collectief, vind ik onbegrijpelijk. Ook bij ons boeren. Het gaat over houding en mensen. Wij zijn ook gewone mensen, dus wij zijn soms net zulke rotkrengen als ieder ander.

Luisteren naar elkaar

Soms zijn we gefrustreerd als we worden aangesproken als er iets mis gaat. We zijn immers een godje. Willen we nog wel luisteren naar de ander en elkaar in alle Ik-gelijkhebberigheid?

Wat zijn de belangen? Waarom zegt iemand wat hij zegt? Wat zit erachter? Is het altijd wel zuiver? Het korte- tegenover het langetermijnbelang. Hierbij is goede leiding nodig van bestuurders die geen valse profeten zijn.

Werkelijke probleem

We denken dat het om grote problemen gaat zoals afname van biodiversiteit, vernietiging van ecosystemen en klimaatverandering. Deze zijn technisch op te lossen. Het werkelijke probleem is de Ik-God met zijn hebzucht, zelfzucht en apathie.

Aldus mijn oordeel. Of ben ik nu te hovaardig? Te veel Ik-God?

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer