Veehouders+melken+jaarrekening+onvoldoende+uit
Nieuws
© Mike Schellart

Veehouders melken jaarrekening onvoldoende uit

De totale winst onder de streep minimaliseren om zo de belastingdruk te verlagen, is niet altijd een slimme zet. Dat stelt agrarisch adviseur Sepp Willemssen van Accon avm.

Niet behaalde winstdoelstellingen kunnen in het ergste geval namelijk het einde van de bankfinanciering betekenen, aldus Willemssen. Vooral voor ondernemers die de komende jaren uitbreidingsplannen hebben, is het belangrijk dat de cijfers in de jaarrekening eenduidig en optimaal gepresenteerd worden.

'Bij een financieringsaanvraag kijk je vaak drie jaar terug. Je kunt beter nu goede cijfers presenteren. Dat geeft je voordeel in de keuzemogelijkheden voor de komende jaren. Het is niet onlogisch dat ondernemers er soms voor kiezen op korte termijn de belastingaanslag te drukken', aldus Willemssen.

'Sommige ondernemers hebben hier het meeste profijt van. Maar volgens de cyclus is de kans dat het de komende jaren weer minder wordt reëel en juist dan heb je de steun van de bank nodig. Dat maakt verder kijken in veel gevallen juist de moeite waard.'

In het ergste geval zegt het bank het vertrouwen of de financiering op en dan komt je onderneming in de knel.

Sepp Willemssen, agrarisch adviseur bij Accon avm

Strenger

Twee jaar geleden zijn de financieringsregels van banken op de schop gegaan. Sindsdien wordt er, in ruil voor financiële ondersteuning, niet alleen naar rendement maar ook naar zekerheid, doelstellingen en ratio's gekeken. De komende periode wordt het voor ondernemers duidelijk of zij de doelstellingen van het jaar hebben behaald.

'Er zijn ondernemers die ondanks het goede jaar ondermaats hebben gepresteerd. Het is nu eenmaal zo dat banken daar tegenwoordig niet zo soepel meer in staan. Een doelstelling is een doelstelling. Het niet realiseren ervan kan consequenties hebben voor de afspraken met de bank', stelt Willemssen.

'Ondernemers beseffen alleen vaak niet dat kritisch kijken naar de winst- en kostenverdeling een positievere jaarrekening kan opleveren. In het ergste geval zegt het bank het vertrouwen of de financiering op en dan komt je onderneming in de knel'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer