Eerste bollenkweker aan de slag met ijzerzand

JUB Holland is de eerste bloembollenkwekerij in de Duin- en Bollenstreek die een bollenperceel heeft laten inrichten met ijzerzand. Dit gebeurde op dinsdag 17 april.

Eerste+bollenkweker+aan+de+slag+met+ijzerzand
© Rijnland

Het betreft een perceel van 3,5 hectare in de Hogeveense Polder in Noordwijkerhout. In augustus zal nog 3,5 hectare worden ingericht met ijzerzand.

Met het gebruik van ijzerzand kunnen bollenkwekers flink bijdragen aan een betere waterkwaliteit in het beheergebied van Hoogheemraadschap van Rijnland.

Uitspoeling

Door drainage met ijzerzand wordt voorkomen dat fosfaat uitspoelt naar de sloten. 'Wij passen ijzerzand toe, omdat wij het belangrijk vinden om bij te dragen aan een beter milieu', aldus Rudolph Uittenbogaard van JUB Holland.

Wij vinden het belangrijk om bij te dragen aan een beter milieu

Rudolph Uittenbogaard van JUB Holland

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) heeft een POP3-subsidie ontvangen voor vijf bedrijven die de ijzerzandtechniek willen toepassen. Het is beschikbaar voor kwekers in het beheergebied van Rijnland.

IJzeroxide

IJzerzand bestaat uit zand met een laagje ijzeroxide. Het ontstaat bij de winning van drinkwater. Het laagje ijzeroxide bindt fosfaat.

Door drainagewater via een filter met ijzerzand te lozen, komt er circa 90 procent minder fosfaat in de sloot. Dat is gebleken uit een studie bij Voorhout.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer