Minister+spreekt+overbiedingen+bij+pachtveiling+tegen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Minister spreekt overbiedingen bij pachtveiling tegen

Het versturen van een signaleringsmail een uur voor sluitingstijd heeft geen invloed gehad op het biedproces en de hoogte van biedingen bij de onlineveiling van rijkspachtgrond in Flevoland en de Wieringermeer.

Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in antwoord op Kamervragen. Zij spreekt daarmee eerdere berichten tegen. De uitslag van de openbare inschrijving op 39 pachtkavels van het Rijksvastgoedbedrijf kan daarmee ongewijzigd blijven, zegt de bewindsvrouw.

Hoogste bod

Tijdens het bieden was het mogelijk een optie aan te vinken waarmee bieders een uur voor sluitingstijd het tot dan toe hoogste bod per mail ontvingen. Dit is niet gebruikelijk tijdens een gesloten openbare inschrijving. Veilingbedrijf Troostwijk, dat namens het Rijksvastgoedbedrijf de veiling uitvoert, is hierop aangesproken.

Volgens de opgave van Troostwijk hebben zes bieders die een signalering hebben aangevinkt tijdens het bieden, een uur voor sluitingstijd mailsignaleringen ontvangen. Deze bieders hebben op zeven kavels geboden. Van deze zeven kavels zijn er vier gegund aan bieders die geen mailsignalering aan hadden staan.

Signalering

Drie kavels zijn aan bieders gegund die wel een mailsignalering hebben ontvangen, maar hun biedingen zijn ruim voor het moment van verzenden van de mailsignalering uitgebracht. Hierdoor heeft dit geen effect gehad op de openbare inschrijving, aldus Ollongren.

Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen, heeft het veilinghuis aanpassingen gedaan aan de biedsystemen. Het veilinghuis krijgt voortaan restricties opgelegd over de wijze van veilen. Daarnaast voert het een controle uit op het biedsysteem.

Intern onderzoek

Verder stelt het Rijksvastgoedbedrijf een intern onderzoek in naar de inschrijvingsvoorwaarden met als doel duidelijk te omschrijven aan welke eisen een veiling moet voldoen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  50 %
Meer weer