The+Greenery+stapt+op+bij+Fair+Produce
Nieuws
© Nieuwe Oogst

The Greenery stapt op bij Fair Produce

The Greenery, het handelsbedrijf in groente, fruit en paddenstoelen, is opgestapt bij Fair Produce.

Het bedrijf accepteert bij telers naast de certificering van Fair Produce ook GRASP, de sociale module van het internationale voedselveiligheidschema GlobalGAP. Volgens The Greenery zijn met GRASP de arbeidsomstandigheden op nationale en internationale teeltbedrijven geborgd. Door deze keuze vervalt Fair Produce als certificerende instantie voor het handelsbedrijf.

Nederlandse oorsprong

Uli Schnier, voorzitter van Fair Produce, begrijpt dat The Greenery uit bedrijfsbelang kiest voor GRASP omdat dit systeem internationaal meer bekendheid geniet. Fair Produce is een Nederlands systeem dat na wantoestanden in de champignonsector in 2011 door de sector is opgezet.

Volgens Schnier geeft Fair Produce betere garanties tegen uitbuiting dan GRASP. De controles gaan verder, zijn beter afgestemd op de Nederlandse situatie, en Fair Produce is een certificeringssysteem, wat GRASP niet is.

Teeltbedrijven blijven

Schnier zegt dat nog geen teeltbedrijven die aan The Greenery leveren, Fair Produce hebben verlaten. Hij betreurt het vertrek van The Greenery, omdat Nederlandse champignontelers en -handelaren onlangs nog tot de conclusie zijn gekomen dat Fair Produce noodzakelijk blijft omdat de sector nog niet stabiel genoeg is.

Tussen 90 en 95 procent van de telers is aangesloten bij Fair Produce. 'Andere handelsbedrijven hebben aangegeven aangesloten te blijven bij Fair Produce', vertelt Schnier.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer