Nederlandse+agrarische+handel+met+Rusland+groeit+10+procent
Nieuws
© Bloemenbureau Holland

Nederlandse agrarische handel met Rusland groeit 10 procent

De Nederlandse agrarische export naar Rusland is in 2017 met 10 procent gestegen naar ruim een 1 miljard euro. Rusland is hiermee voor Nederland, na de Verenigde Staten en China, de derde grootste agrarische exportmarkt buiten de Europese Unie.

Dat blijkt uit nieuwe handelscijfers van het Wageningen Economic Research (LEI-WUR), die nu bekend zijn gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Nederlandse producten die in grotere getale werden gekocht in Rusland zijn onder meer sierteeltproducten, uitgangsmateriaal en levend vee.

De export van Nederlandse groentezaden, stekmateriaal en fruit- en laanbomen steeg van 37 miljoen in 2016 naar ruim 46 miljoen in 2017. De sierteeltexport van snijbloemen en aanverwante producten had een waarde van 140 miljoen euro; een toename van 16 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De Nederlandse export van bloembollen, potplanten en stekmateriaal groeide met bijna 10 procent naar bijna 68 miljoen euro.

Fokvaarzen

De Nederlandse export van levend vee (voornamelijk fokvaarzen) steeg in 2017 met 40 procent naar 44 miljoen euro en die van levend pluimvee (waaronder eendagskuikens) met 26 procent naar 18 miljoen euro. De productgroep veevoederingrediënten (waaronder premixen, prestarters) liet een exportgroei van 20 procent naar Rusland zien en steeg naar 70 miljoen euro in 2017.

Ook de Russische export van agrarische producten naar Nederland steeg en wel met 4,5 procent

De Nederlandse uitvoer van moderne technologie in de vorm van opslag- en koelfaciliteiten en landbouwmachines liet een sterke groei zien en bedroeg in 2017 ongeveer 192 miljoen euro, een toename van de export met 43 procent ten opzichte van 2016. Verder steeg in 2017 de Nederlandse export van gewasbestrijdingsmiddelen met 56 procent naar 5,5 miljoen euro en die van meststoffen met 12 procent naar 1,2 miljoen euro.

Russische export groeit

Ook de Russische export van agrarische producten naar Nederland steeg en wel met 4,5 procent naar ruim 420 miljoen euro in 2017. De nadruk van de Russische export naar Nederland ligt voornamelijk op veevoedergrondstoffen en bevroren en gefileerde visproducten.

De verwachting is dat de agrarische handel tussen Nederland en Rusland ook in 2018 verder zal toenemen. Over de mate waarin zijn de meningen verdeeld.

Niet op niveau 2013

De export naar Rusland is nog niet op het niveau van voor 2014, voordat Rusland tegensancties oplegde op de invoer van zuivel, vlees,vis, groenten en fruit uit Westerse landen. Dit betekende voor Nederland vrijwel een halvering van de agrarische export naar Rusland.

In 2013 werd voor ruim 1,8 miljard euro geëxporteerd. Sindsdien is de samenstelling van agrarische producten in de Nederlandse export naar Rusland veranderd. De export van zuivelproducten en die van varkensvleesproducten is vrijwel tot nul gereduceerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  10 %
 • Maandag
  26° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer